Kvinnor klarar inte fystesten – nu ska Försvarsmakten sänka kraven

CLOWNSVERIGE. Försvarsmakten funderar på att sänka de fysiska kraven för svenska soldater för att öka andelen kvinnor i armén.

Andelen kvinnor som når upp till de fysiska kraven inom Försvarsmakten är för låg enligt myndigheten. Endast 16 procent av de nya rekryterna är kvinnor, medan Försvarsmakten har som mål att det ska vara 20 procent.

— Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger personaldirektör Klas Eksell till Sveriges Radio Ekot.

Förutom att skolan ska försöka få in fler kvinnor i soldatyrket tänker sig Eksell även kunna sänka de fysiska kraven under mönstringen för rekryter.

— Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav, säger han.

Källa:
En femtedel av rekryterna ska vara kvinnor – Försvarsmakten klarar inte målet

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Fredrika says:

  Vad bra. Nu blir försvarsmakten allt mer inkluderande. Alla som blir antagna har muskler så det är inget problem.

  Försvarsmakten har en ledande roll i samhället. Därför skulle det vara bra om den föregick med gott exempel och inte bara speglade samhällets mångfald utan satsade på att överrepresentera den så att samhället kan få skjuts i att göra alla mångfaldsgrupper lika stora. Positiv särbehandling är bra. Tex att head-hunta arbetlösa transpersoner. Ju fler gånger de har bytt kön desto bättre förbild för det samhälle Socialdemokraterna vill bygga.

  Och folk som byter ras om de inte byter till vit ras, ja det går ju inte ens.

  Folk som byter art kan vara bra. Tex hund. De kan spåra upp rysaar i buskarna.

  Och språkkunniga som kan samtala med fienden och förhandla om lösningar i samförstånd med dem. Alltså persiska och kinesiska. Men inte ryska. De som kan tala ryska är spioner. Om de inte är svarta. Eller flyktigar från Putin. Då är de bra.

 • Naturligtvis kan kvinnor vara med i försvaret – men inte jämställas fysisk med män och inte tillsammans MED män i utbildningen. Det finns nödvändiga olika funktioner som passar kvinnor – men det går inte in i deras jämställdhets hjärnor. Allt blir halvdant – konstig och onaturlig. Redan från början av 70 talet skulle man lära pojkar att brodera i skolan. Löjeväckande – men det är som med blandrasivrarna. säkert samma sort som egentligen tar död på mångfalden som de tjatar om. Inga kvinnor, inga män, inga raser – vilken idioti – och ytterst väldig tråkig inställning, eller hur?

 • Daniel says:

  Bedrövligt, snällt sagt. Jag gjorde min militärtjänstgöring 02/03. Då vi hade några kvinnliga kollegor. Men då var det inget snack om att göra skillnad på kille tjej. Klara man inte av det var det bara att åka hem helt enkelt. Brukar jämföra den tiden när folk pratar jämlikhet… Där vara alla (meniga) på ett ”lika värde”


 • Lämna ett svar