Kvinnlig präst hjälpte ”flykting” rymma – migrationsverket kräver svar

INRIKES. Två kvinnor, varav den ena är präst, misstänks ha hjälpt en “flykting” att rymma från migrationsverkets förvar i Gävle. Nu kräver Migrationsverket svar från ärkebiskop Antje Jackelén.

Den 23 februari besökte två kvinnor migrationsverkets förvar i Gävle för att träffa en man som var inlåst i väntan på utvisning. De båda kvinnorna uppges ha besökt förvarsenheten flertalet gånger innan händelsen. Kvinnorna blev utfrågade av personal varför de hade med sig en stor resväska med hjul, varpå prästen svarade att hon hade med sig utrustning för att genomföra ett vuxendop.

Migrationsverkets personal nöjde sig med förklaringen och lät bli att undersöka kvinnornas avsikter med besöket vidare. Personalen beslutade även att det inte fanns anledning att övervaka besöket vidare.

Senare frågade den kvinnliga prästen personalen vart hennes sällskap tagit vägen. Hon var nu ensam med sin doputrustning i besöksrummet. Det visade sig att den andra kvinnan, den förvarstagna mannen och den stora resväskan nu var spårlöst borta. Misstankar väcktes om att mannen hade smugglats ut i den stora resväskan. Prästinnan är nu misstänkt för främjande av flykt.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har skrivit ett uppmanande brev till ärkebiskop Antje Jackelén:

Att en av kyrkans präster skulle föra personalen bakom ljuset och främja en flykt föresvävade nog ingen, särskilt inte under förevändningen att genomföra en helig ritual som hör till kyrkans sakrament.

Du kan själv föreställa dig förvåningen när den förvarstagne mannen var försvunnen och misstankarna väcktes om att han smugglats ut i väskan.

Ribbenvik kräver i sitt brev att Jackelén ska bidra till “att läka den förtroendeskada som händelsen orsakat”.

“Det är svårt att bedriva ett gott samarbete om den ena parten agerar för att försvåra verksamheten och motverka dess syfte”, menar Ribbenvik.

Ärkebiskopens pressekreterare Daniel Bramsell meddelar att Jackelén har varit på resande fot och att hon inte har några kommentarer förens hon har skrivit ett svarsbrev.

Svenska kyrkan har med Jackelén i spetsen tidigare bedrivit flertalet kampanjer för massinvandring. Polisen har ännu inte hittat den andra kvinnan eller den försvunna mannen. Huruvida mannens utvisning kommer att hanteras är ännu oklart.

Källor:
Ärkebiskopen krävs på svar om fritagning ur flyktingförvar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments