Kvinnlig chef på myndighet gav kollega smisk – för att hon varit ”stygg”

METOO. En kvinnlig chef på Statens institutionsstyrelse anklagas nu för diverse sexuella närmanden mot sina kvinnliga kollegor. Bland annat ska hon ha smiskat dem och betett sig både närgånget och gränslöst, enligt berättelser från anställda på myndigheten.

Med undantag för SR:s Lotta Bromér och ett fåtal icke-svenskar, vars identitet fortfarande behandlats med sekretess av mainstreammedia, så har MeToo-kampanjen i Sverige främst riktat sig mot vita män. Idag har dock bland annat Aftonbladet gått ut med anklagelser mot en kvinnlig chef på myndigheten Statens institutionsstyrelse (SiS), som enligt anställda ska ha gjort gränslösa och sexuella närmanden mot sina kvinnliga kollegor.

Den kvinnliga chefen anklagas för alltifrån olämpliga ”kommentarer” och beröringar, men även mer spektakulära tillrättavisningsmetoder såsom att hon ska ha dragit ner en kvinnlig kollega i sitt knä och inför andra medarbetare gett henne ”smisk på rumpan”.

— Det var ju som ett skämt, och jag skrattade med och andra skrattade också med. Men jag såg ju liksom skammen i den här kollegans ögon när hon reste sig upp, berättar en anonym kvinnlig före detta medarbetare till Aftonbladet, som också ska ha blivit utsatt för den kvinnliga chefens ovälkomna närmanden.

— Det här var en arbetsplats där såna här saker förekom frekvent skulle jag säga. Jag var en av dem som var utsatt, men de flesta som jobbade på den här enheten var det på ett eller annat sätt, berättar den före detta anställda vidare.

Den kvinnliga chefen anmäldes i samband med att SiS generaldirektör nyligen gick ut och hävdade att det inte förekommer sexuella trakasserier på myndigheten. Men redan för ett år sedan försökte fem kvinnliga anställda att berätta för facket om situationen på arbetsplatsen.

Facket kom sedan att lämna över berättelserna till myndighetens ledningsgrupp, som utlovade att det skulle komma att tas upp i en intern utredning om mobbning. När den interna utredningen blev kvar hade det också tagits upp, men som ett exempel på hur den utpekade kvinnliga chefen mobbades av sina anställda.

— Jag upplever att vi inte fick något som helst stöd eller gehör, i stället sa arbetsgivaren att vi var tvungna att tänka på att det här var jobbigt för vår chef. Men att det var synd om de som varit utsatta var det ingen som tog notis om, säger en kvinna som nu anmält chefen och arbetsgivaren.

Idag har fyra av de fem kvinnorna som anmälde chefen slutat, medan den femte är föräldraledig.

— När jag sa upp mig var jag väldigt tydlig med att det bara berodde på det här, säger en av dem.

SiS är den statliga myndigheten som administrerar och driver platser där ungdomar får ta emot tvångsvård enligt LVM (Lag om vård av missbrukare i vissa fall), LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) samt LSU (Sluten ungdomsvård). Nyligen kunde Nordfront rapportera om en 15-åring som tvångsomhändertogs och placerades på ett hem enligt LVU, till synes på grund av att han är nationalsocialist.

Källa:
SiS-chef anmäld för sexuella trakasserier

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Karl-Db-_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Det blir sån oreda när man tar in kvinnor på en arbetsplats, allra helst som chefer. Samhället skulle fungera så mycket bättre om kvinnor var hemma med sina barn istället. Jag har hört vittnesmål av hur många kvinnor som helst att de hellre har en man som chef än en kvinna. Historier som dessa påminner en om varför. När man tar in kvinnor på arbetsplatsen – eller ännu värre, har dem som chefer – så övergår syftet med människors närvaro där. Det slutar handla om att få jobb gjort, och blir istället en fråga om politik, mobbning, aggressiv sexualitet och… Läs mer »

d.b
Medlem

Håller med dig.
Samhället och våra naturliga förhållanden blir så mycket bättre där våra riktiga roller sitter som en smeck. Idag arbetar de på positioner där de överhuvudtaget inte skall agera. Snarare idag är det en kamp om vem som bränner ut sig fortast som kvinna på en mans arbetsplats.
Men jag vidhåller att kvinnor är fulländade på arbeten som sjukvård, servicearbeten, barnhem, till viss del skola. Där de träder in i mansjobb blir det bara fel. Och nu sitter vi där i smeten.

Karl-Путин A
Medlem

Det som den kvinnliga chefen gjorde var en oerhört grov kränkning. Hade en manlig chef gjort samma sak så hade han fått sparken och ett rejält straff därpå.

trackback

[…] i slutet av förra året var SiS i blåsväder, då en kvinnlig chef anklagades för sexuella närmanden mot kvinnliga kollegor. Kvinnan ska bland annat ha gett en underordnad smisk inför andra kollegor, med motiveringen att […]