STORBRITANNIEN. När distriktsdomaren dömer den politiska kommentatorn för uttalanden om ”förintelsen” kan han inte åberopa lagar mot ”antisemitism” eller ”förintelseförnekelse” – utan måste ta omvägar.

Jag dömer dig inte för att du är en antisemit, jag dömer dig inte för att du är förintelseförnekaresa distriktsdomaren i Westminster Michael Snow, efter att ha gjort precis detta – men på ett indirekt sätt.

Så kan man sammanfatta Snows motsägelsefulla agerande gentemot den 56-årige politiske kommentatorn Alizon Chabloz, vilken ställdes inför rätta för att i en podcast ha hävdat att ”förintelsen” är ”en evig kassako”. Hon har nu dömts och står inför att avtjäna fyra och en halv månad i fängelse.

Medan domaren Snow inte hade någon laglig grund för att fängsla någon med anledning av kritiska kommentarer om förintelsen, kunde han istället åberopa en subjektiv och otydligt formulerad lag om ”grov förolämpning” för att bestraffa Chabloz för kommentarer som ifrågasätter narrativet om Auschwitzs gaskammare – samt hur den judiska gemenskapen använder förintelsemyten för politiska och finansiella ändamål.

Den vagt definierade lagen om ”grov förolämpning” har tidigare anklagats för att utnyttjas ofta av politiska aktörer för att undertrycka kritik mot privilegierade grupper och mäktiga intressen.

En polis prövas för närvarande i en brittisk domstol för ”den grova förolämpningen” att ha skickat ett skämt om George Floyd i en privat chat på WhatsApp.

I alternativa och sociala medier konstateras att yttrandefriheten i Storbritannien inte – lika lite som på många andra ställen – är en garanterad rättighet.

Distriktsdomarens agerande mot Assange

Snows behandling av Chabloz följer ett välbekant mönster. Många menar att distriktsdomaren tjänar som de mäktigas servila ombud snarare än att han skipar rättvisa och bevakar folks rättigheter.

Till stöd för detta omdöme har bland annat Snows agerande, då han 2019 handhade fallet Julian Assange, anförts. För att tillfredsställa USA:s justitiedepartement, beslutade Snow då att den australiske journalisten skulle hållas helt isolerad i ett säkerhetsfängelse och där utsättas för tortyr.

Under rättegången – som skenbart handlade om Assanges borgen 2012 – ska Snow ha läxat upp fången, underkänt hans karaktär och refererat till honom som ”skrattretande” samt ”en narcissist”. Vid en utfrågning ska han ha krävt att Assange skulle ”dra till USA” och där ”fortsätta med sitt liv”.

Den förre ambassadören i Uzbekistan Craig Murry har refererat till Snow som en korrupt, politiskt motiverad skamfläck inom rättssystemet.

Klimatet för en öppen diskussion och social kritik i Storbritannien har anklagats för att likna det som råder i totalitära nationer i tredje världen.

National Justice avslutar sin artikel om Snows agerande mot Chabloz med en kommentar:

Domare Snow och andra höga personer i Storbritannien är mycket väl medvetna om det folkliga fördömandet av de parodiskt korrupta domstolar som fängslar folk baserat på vad rika judar uppger förolämpar dem, men anno 2021 bryr sig dessa ”liberaler” inte längre om vad folket tycker.


  • Publicerad:
    2021-04-05 14:10