Kung Ferdinands och drottning Isabellas landsförvisning av judar

Dagens datum 1 augusti: Denna dag 1492 verkställdes Alhambraförordningen, kung Ferdinands och drottning Isabellas landsförvisning av ”spanska” judar.

judar-deportation-spanien

Det hela började 1478, då man upprättade den spanska inkvisitionen för att rensa ut bland de judar som ansågs utgöra en destruktiv maktfaktor i kyrkan och i samhället. Orsakerna var formellt ocker, ockultism och människooffer med barn, missbruk av katolska ämbeten samt att judar kollaborerat och släppt in morerna i spanska städer när dessa invaderade Spanien på 700-talet (och därefter fortsatt kollaborerat med dessa muslimska ockupanter).

Drottning Isabella.

Drottning Isabella.

Utvisningen av judarna, vilket förflyttade kyrklig och finansiell makt från judiska till spanska händer samt upprättandet av en enda stark spansk nation utan destruktiv mångkultur inledde vad som allmänt betraktas som Spaniens guldålder, en tid då solen aldrig gick ner över det spanska riket och dess besittningar över hela jorden. Vid denna tid blomstrade konsten och litteraturen i Spanien.

I mitten av 1400-talet var Spanien ett delvis erövrat land och en mångkultur, befolkad av muslimska morer och judar. Återerövringen genom svärdet, det som på spanska kallas ”la reconquista”, färdigställdes den 2 januari 1492 genom återerövringen av Granada. När ordningen därefter börjat återgå till det normala, när de moriska erövrarna i stort sett dödats eller tvingats ut ur landet återstod kriget mot den mer dolda och ”inre fienden”. Detta krig mot den inre fienden hade pågått samtidigt som kriget fortgick och man använde den nyligen formade spanska inkvisitionen för att vaska fram så kallade ”kryptojudar” eller ”nya kristna” som gömde sig i den kristna populationen.

Den huvudansvarige inkvisitorn Tomás de Torquemada var enligt vissa källor själv jude och hans metoder för att få fram sanningen har i modern tid skapat mycket arga reaktioner och beskrivs i judisk media som fullständigt barbariska och infamösa. Om hans mormor nu var konverterad jude eller inte är svårt att veta, men vad man kan säga är att de Torquemada skapade resultat och hängav sig fanatiskt åt att hitta judar och muslimer som ljög om sin tro och gömde sig bakom en kristen fasad, men praktiserade judisk kabbalism och islamism bakom stängda dörrar.

Alhambraförordningen.

Alhambraförordningen.

Den 31 mars 1492 utfärdades Alhambraförordningen, där Kung Ferdinand och Drottning Isabella kungjorde att judarna skulle lämna Spanien och dess besittningar och aldrig återvända.

Detta var ingenting som gjordes av inkvisitionen, per se, utan var en nations formella deportation av alla judar i landet samt dödsstraff och konfiskering av all egendom hos dem som efter 1 augusti 1492 befann sig i landet. Totalt deporterades cirka 200 000 judar och omkring 50 000 konverterade till kristendomen, men var i stort sett avslöjade och berövade all makt.

Vad var då anledningen eller anledningarna till denna utvisning? De var både världsliga och religiösa till sin natur. Den första anklagelsen mot de spanska judarna är den omtvistade, den så kallade ”blodsanklagelsen” eller ”blood libel” på engelska. Många påstår att den katolska kyrkan och inkvisitionen medvetet ljög när de åtalade tusentals judar för bland annat blodsoffer av icke-judiska barn.

Ariel Toaff, en israelisk universitetsprofessor kom dock relativt nyligen ut med sin bok Ebrei d’Europa e Pasque di Sangue (European Jews and Blood Easters) där dessa anklagelser onekligen framstår som högst legitima. Oavsett vad vi anser om det i dag så kvarstår dessa anklagelser, och nyheter om dylik praxis florerar från tid till annan.

Andra anledningar var att spanska judar infiltrerat den katolska kyrkans hierarki och använde sin makt för sina egna syften snarare än allmännyttan. Ocker och spridande av okristen dekadens var även de starka bidragande faktorer vilket fick Ferdinand och Isabella att ta itu med problemet handgripligen och yttra bland annat dessa ord i sitt dekret:

Därför, med vägledning och råd från de framstående män och kavaljerer i vår regering, samt andra personer av kunskap och samvete i vårt högsta råd, är det efter mycket övervägande beslutat att alla judar och judinnor skall beordras lämna våra kungadömen och att aldrig tillåtas återvända.

Vi beordrar vidare i detta edikt att alla judar och judinnor, oavsett ålder, som residerar i vår domän och [våra] territorier, att de lämnar [landet] med sina söner och döttrar, deras tjänare och släktingar, stora som små, oavsett ålder, vid slutet av juli detta år, och att de aldrig vågar återvända till våra länder, inte så mycket som tar ett steg på dem och inte inkräktar på dem på något som helst sätt. Den jude som inte åtlyder detta edikt och som återfinns i vårt kungadöme och domäner, eller som återvänder till kungadömet på något sätt, kommer straffas med döden och konfiskering av alla ägodelar.”

– Ferdinand I och Drottning Isabella av Spanien, nedskrivet av Juan de Coloma, majestäternas sekreterare.

deportation-judar-spanien2

Landsförvisade judar skeppas iväg.

Den tid som följde återerövringen av Spanien, utdrivningen av denna inre fiende liksom alla morer och i praktiken nästan alla ickevita inledde en tid av styrka, politisk enighet och välstånd som slungade Spanien framåt och uppåt från djupaste svaghet till att bli sin tids största imperium. Samma år satte Columbus segel mot Amerika och man upprättade ett rike som man poetiskt kallade ”el imperio en el que nunca se pone el sol”, imperiet över vilket solen aldrig går ner. Tyvärr förstod man inte helt rasens absoluta betydelse och denna kulturrevolution blev således inte beständig.

Relaterat: The Alhambra Decree

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-08-01.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

43 Kommentarer till "Kung Ferdinands och drottning Isabellas landsförvisning av judar"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Flockdjuret
Gäst
Nybörjare
Flockdjuret

Extremt intressant DD. Hatten av till skribenten.

Trond Helgeland
Gäst
Nybörjare
Trond Helgeland

Man tackar.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Det är, som denna artikel utmärkt visar, inte bara att fördöma de kristna och deras ibland hårda metoder. Historiskt är det i själva verket de som har varit den enda enade och medvetna kraften emot judarna. Visst stod exempelvis vikingarna för något annat än judarna men de var inte medvetna om den judiska ondskan och krafterna bakom den. De kunde alltså låta sig förledas till att handla med dem om de trodde att det gynnande dem – vilket det då självfallet i längden aldrig gör.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Judarna skapade kristendomen eller rättare de lärde sig använda den. De lät de kristna leva efter principen ”vända andra kinden till”, de själva efter ”öga för öga, tand för tand”. Men de kristna vände sig emot judarna och lyckades ibland kasta av sig deras andliga ok. När judarna insåg att de inte kunde knäcka de kristna uppfann de en lära som är ännu värre, och det är demokratin!

han
Gäst
Nybörjare
han

Judarna ”uppfann demokratin”? Har du hört talas om ett land som heter Grekland?

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Grekland anses få äran av att vara demokratins vagga. Helt fel är det inte, men inte heller helt rätt. Sparta, en av de mest kända grekiska statstaterna under antiken var inte demokratiskt. Inte heller Makedonien där Alexander den store kom ifrån. Aten hade dock ett politiskt system som kallats demokrati. Skillnaden mellan dagens demokrati och antikens är dock mycket stora. Antikens atenska demokrati skiljer sig från dagens på följande punkter: . Trodde inte på universella värderingar. . Påstod aldrig att hela världen skulle bli en bättre plats att leva i om alla tror på demokrati. . Bara infödda män fick… Läs mer »
han
Gäst
Nybörjare
han

OK, då förstår jag. Tack för svaret!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Vem bryr sig. Demokrati är ju ändå bara skit.

Adam
Gäst
Nybörjare
Adam

Om nu judarna skapade kristendomen – skapade de inte islam också?

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Islam och judendom är samma religion men som gått skilda vägar, ungefär som protestantism och katolicism.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Det finns en berättelse att judarnas representanter hade ett möte med Ferdinand och Isabella. Judarna framhöll de ekonomiska fördelarna med att låta dem vara kvar. Kungen började lyssna på dem, då kom storinkvisitorn in slängde en pengabörs på bordet med trettiosilverpengar och frågade vilket pris Kristus hade den här gången?
Kung Ferdinand förstod piken och lär judarna lämna landet.

Hanna
Gäst
Nybörjare
Hanna

Oj, han måste ha varit vit och inte en homosexuell kommunist som är ”kyrkan” idag.

Niclas Almén
Gäst
Nybörjare
Niclas Almén

Mycket intressant!

Blå division
Gäst
Nybörjare
Blå division

Var är Ferdinand och Isabella idag ? Kom tillbaka och gör om allt idag inom hela EU, Hell seger!

Hanna
Gäst
Nybörjare
Hanna

[Trollkommentar raderad]

Mattias
Gäst
Nybörjare
Mattias

Högst intressant bit historia. Det tackar vi för!

Mike
Gäst
Nybörjare
Mike

Bra och lärande artikel.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Synd att inte inkvisitionen gick längre och rensade ut judar och muslimer fullständigt från Spanien. Tänk vad många problem vi sluppit då.

Trond Helgeland
Gäst
Nybörjare
Trond Helgeland

De trodde tyvärr att det var en religionsfråga och inte en rasfråga. Nu vet vi bättre.

David
Gäst
Nybörjare
David

Intressant att man landade i en kulturell slutsats när spanjorerna ändå på den tiden laborerade med raspolitik (”Limpieza de sangre=blodets renhet”) i syfte att skilja riktiga spanjorer från det mångkulturella moras judarna öppnade upp för.

I vilket fall: mycket bra och intressant artikel om Alhambra-dekreten.

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson

Rasfrågan/judefrågan är den centrala frågan.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Detta svar erhålles av YouTubes.

Det här videoklippet har tagits bort eftersom det strider mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp.

Stampgroda
Gäst
Nybörjare
Stampgroda

Med lite googling och efterundersökning gick det att hitta klippet igen. Med tanke på att sådana här klipp tenderar att bli borttagna rekommenderas att inte bara bifoga länken i inlägget utan även titeln på videoklippet då det inte är otänkbart att klippet blir uppladdat någon annanstans. Klippets titel är följande:

Jewish Ritual Murder Revisited:The Hidden Cult

och är c:a 1 timme och 12 minuter.

Klippet går för närvarande att se här:

https://www.youtube.com/watch?v=dCD03h8Z20c

Så det är bara att ladda ner klippet innan det blir borttaget igen. Tacka vet jag Streissandeffekten.

Stampgroda
Gäst
Nybörjare
Stampgroda

Hittade även följande spellista:

http://wn.com/ritual_murder_revisited_the_hidden_cult_full_hd_

Blood Ritual / ” MATZO OF ZION ” The book that scares Jews

https://www.youtube.com/watch?v=1zkNyjLLKXs

Det rekommenderas att även använda andra sökmotorer än Google. Google och Youtube är sammankopplade så sökningar efter borttagna videoklipp kan kan därför bli svårare via Google.

Skåning
Gäst
Nybörjare
Skåning

Väldigt intressant!

blixten
Gäst
Nybörjare
blixten
Judarna har i alla tider seglat under svekets och förräderiets gula fanor och den gamle Ahasverus gör det idag lika glatt och ledigt, som han gorde på Mose’s tid. Hur skryter inte judarna i sina böcker och skrifter om hur mycket bättre och listigare de är än alla andra och hur lätt det det är att göra bort goyim, men också när man öppnar och läser deras böcker kan man se hur de sinsemellan skryter och skrävlar i skade glädje, om att det var minsan ”de” som öppnade Toledos portar för de muslimska hordarna under Tarik ibn Zayid år 712… Läs mer »
TYSKLAND VANN VM
Gäst
Nybörjare
TYSKLAND VANN VM
Våga tänk tanken att Judarna har haft en obruten makt hela tiden. Det skulle förklara varför Judarna även tillsatte Hitler, den teorin blir allt tydligare. – Judarna spelar på båda sidor som vanligt även i WW2 – Judarna visste vilka argument Hitlers skulle använda mot dem. – Hitler hjälpte Judarna att flytta med sin pengar. – Hitler försökte ordna ett eget land för Judarna – Förintelsen ägde aldrig rum men berättigar och betalar Judarna som om det inträffat. – Det Tyska ekonomiska uppsvinget under Hitler, gissa vilka som betalade. Listan kan fyllas på och bir bara klarare om man utgår… Läs mer »
argus
Gäst
Nybörjare
argus

Ja, i fantasins värld kan man skriva och tycka vad som helst så att det hela blir ett värdelöst hopkok.

USA:s och Englands regeringen var ju, vilket lätt kan påvisas, judarnas marionetter.

bollkänsla
Gäst
Nybörjare
bollkänsla

argus

någon fantasi är det inte då ovanstående – strecksatser delas av 99% på Nordfront

"Bela"
Gäst
Nybörjare
Det är verkligen mycket intressant att försöka gå mycket, mycket långt tillbaka i historien. Det ger ökad förståelse och ökade perspektiv. Det som hände t ex i Judéen vid omkring år -33, var ju också en dramatisk situation. Kaifas, som var överstepräst, vet inte vad han skall ta sig till, därför att Den Där Människan Jesus har orsakat mer eller mindre uppror och fått en väldig massa efterföljare. Pontius Pilatus anar verkligen också ugglor i mossen och tänker att här är det ett uppror på gång. Som prefekt och ståthållare, allstå ansvarig för ordning och reda där i Judéen, som… Läs mer »
Sverre svensk
Gäst
Nybörjare
Sverre svensk

All världens ondska kommer från mellanöstern. En region full av charlataner, rabbelibabbel, jiddrande och mångkulturellt kaos.

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Det är inte bara blodet utan också Jesus lekamen vi förtär,då tänker jag på det symboliska oblatet tillsammans med vinet(blodet).En högst märklig tillbedjan är till den heliga treenigheten alltså Gud,Jesus och den heliga anden.Då undrar man vem är den Heliga Anden,who knows ???

"Bela"
Gäst
Nybörjare
Ja, vad är egentligen, eller vad menas egentligen med – den helige anden – , det kan man fundera över… Så som människan beskrivs vara, som varelse alltså, så finns det hos de flesta människor en – yttre sida – , och så finns det en – inre sida – . Kanske kan man säga att den yttre människan, alltså kroppen, köttet och benstommen, är den s.k. Adam, (av jord kommen), och – den inre människan – , människan i människan – , är då den sidan av människan som varelse, som – Gud – då vill tilltala, berätta berättelser… Läs mer »
Pjotr
Gäst
Nybörjare

Precis som i Spanien så blomstrade samhället i Tyskland när man införde nürnberglagarna och slängde ut alla judar från viktiga samhällspositioner.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Samma kommer ske även i nutid som framtid om man inte bara slänger ut judarna, utan även muslimerna från alla viktiga samhällspositioner.

Båda dessa grupper skall förvägras allt inflytande i den vita världen.

Erik
Gäst
Nybörjare
Erik

De blev utkickade ur Spanien för att de ansågs förnedra Jesus och tog ockerräntor primärt.

Erik
Gäst
Nybörjare
Erik

En läsvärd bok i detta ämne är The Beasts of the Apocalypse av Olivia O’Grady.

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund
Ola Nordmann
Gäst
Nybörjare
Ola Nordmann

Arab Conquest of Spain, 711-715: Full Documentary:
https://www.youtube.com/watch?v=S-KPvLgMJx4
-The Complete History of the Crusades Series, Part II: Christendom’s Crucible: Survival, Endurance, Rebirth, Episode 4. We take a look at Alfonso I of Asturias’ monumental raid on al-Andalus in 753. This was during a period when the Emirate of Cordoba was experiencing the trauma of the Great Berber Uprising, and therefore the Christians of Asturias had the chance to strike out against their powerful enemy for the first time. A pivotal moment in the Reconquista!

Sverre svensk
Gäst
Nybörjare
Sverre svensk

Man ser onekligen att mönstren går igen! Det enda som är annorlunda är att judarna idag har massmedia, något som inte fanns på denna tid.

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson

Dåtidens katoliker gjorde många bra saker. Med ett stort problem. (Jag är själv fortfarande katolik men kommer till 99 % säkerhet gå ur).De kämpade och gav sina liv för en jude-gud som inte finns.

Heil Hitler!

Helt seger!

Morningstar
Gäst
Nybörjare
Morningstar

Denna text borde slängas i ansiktet på alla kontrajihadister. Som bara fokuserar på muslimer när dom skriver om den tiden. Omnämns judarna ens så är det i vanlig ordning som offer. Sålunda inget nytt under solen. Precis då som nu så är det judarna som ger oss muslimerna.

wpDiscuz