Kulturnämnden i Växjö får kritik av universitetslektor i juridik

VÄXJÖ. En före detta universitetslektor i juridik går till hårt angrepp mot kulturnämnden i Växjös beslut att uppföra ett konstverk till minne av att kommunistsympatisörer misshandlade och jagade iväg medlemmar från Nordiska rikspartiet under en tillståndsgiven demonstration i mitten på åttiotalet.

NRP_växjö

Det var den 13 april 1985 som Nordiska rikspartiet höll ett torgmöte i anslutning till stortorget i Växjö. På stortorget hade Vänsterpartiet kommunisterna samlats för att även de hålla ett torgmöte. Stämningen blev aggresiv och vänsterpöbeln valde att på olika sätt attackera nationalsocialisterna från NRP.

En av anledningarna till att det befann sig så pass många vänstersympatisörer på platsen var att den dåvarande polischefen i Växjö även hade givit Vänsterpartiet kommunisterna tillstånd att demonstrera, en timme före NRP.

Bland våldsverkarna återfanns en judinna med polskt ursprung som fångades på bild när hon slog en fanbärare i huvudet med sin handväska. Enligt uppgifter ska handväskan ha preparerats med stenar. Bilden blev senare utsedd till 1900-talets bästa bild på Göteborgs fotomässa.


Såhär såg det ut i Växjö den 13 april 1985.

För en tid sedan beslutade Växjös kulturnämnd att ett konstverk ska resas i staden för att hedra minnet av händelsen. Troligtvis kommer de 1,5 miljoner kronorna som avsatts till projektet utmynna i en staty av kvinnan som kommer att stå klar under 2016.

Får kritik i Smålandsposten
Nu går Mats Bergström, före detta universitetslektor i juridik, till hårt angrepp mot kulturnämndens beslut som han menar är ett hårt slag mot yttrandefriheten och åsiktsfriheten i Sverige. Såhär beskriver han händelserna 1985:

Växjös kulturnämnd har i sin okunnighet och tanklöshet halkat in på en väg som leder till en hyllning av det råa våldet och förtryck av oliktänkande. Först okunnigheten. Man måste ta reda på vad som faktiskt hände i Växjö den 13 april 1985. Det är bara att gå till läggen i detta fall Smålandsposten för måndagen den 15 april.

En nynazistisk grupp hade begärt och fått tillstånd till en demonstration på Stortorget klockan 12.00.

Då begärde Vänsterpartiet Kommunisterna tillstånd för en demonstration klockan 11.00 på samma plats. Polischefen i Växjö, som sedan berättade för Smålandsposten att han faktiskt inte anade att det kunde gå till våldsamheter (här i vårt Växjö?), beviljade tillståndet.

Bergström skriver vidare att VPK:s dåvarande partiledare Lars Werner tillsammans med lokala kommunistledare hetsade upp de cirka tvåtusen personer som hade samlats på stortorget. Trots att Werner senare uppmanade kommunisterna att lämna stortorget för att visa sitt förakt mot nationalsocialisterna valde många att stanna kvar på platsen. Detta resulterade i vad Bergström menar är det närmaste man har kommit en lynchning i Sverige:

När så de tio demonstranterna började gå med sina fanor och plakat överfölls de av en rasande mobb och misshandlades grovt. Det är kanske det närmaste vi kommit en lynchning i Sverige.

Damen med väskan var inte ett dugg modig. Hon var bara en person i en tusenhövdad mobb som kastade sig över tio personer som försökte genomföra en laglig demonstration. Det kända fotot är förledand­ och grovt lögnaktigt.

Smålandspostens chefsredaktör uttryckte efter händelserna sin avsky mot det inträffade, något Bergström menar att han saknar i dag när en staty kommer att resas till minne av lynchningen:

Smålandspostens chefredaktör uttryckte 1985 omedelbart sin avsky för lynchmobben som gatans patrask. Jag ser gärna en kommentar från dagens tidningsledning.

Bergström fortsätter sin kritik genom att påvisa det absurda i att kulturnämnden i Växjö hyllar misshandel och förtryck av oliktänkande samtidigt som man säger sig stå upp för yttrandefrihet:

Så var det nämndens tanklöshet. Även den som inte känner till bakgrunden bör inse att tanten hade fel. Det är ofta roligt att se David besegra Goliat och lite lätt fnissigt när man ser en liten tant dänga sin handväska i huvudet på en stor stark karl. Men de jag hittills har talat med har sällan behövt mer än en halv minuts eftertanke för att inse att statyidén är fel, fel, fel.

Man får inte anfalla demonstranter och misshandla dem. Faktiskt inte heller om de är nazister. Det finns inga särskilda undantag för kvinnor. Inte heller för tanter. Det är naturligtvis ett mindre brott att använda en handväska än en knölpåk. Men nu handlar det om principer.

Man kan rycka på axlarna överseende: just det här var väl inte så farligt? Men kulturnämnden har totalt tappat fattningen och vill upphöja våldet till föredöme. Man säger öppet att vi alla borde ha deltagit i misshandeln. Fullständigt makabert blir det när kulturnämnden i förra veckan meddelar att man vill arrangera en konferens om yttrandefrihet i Växjö!

Till sist påvisar Bergström att våra grundlagsskyddande friheter att uttrycka oss inte handlar om vad majoriteten tycker, utan var och ens rätt till en egen åsikt:

Det har sagts tusen gånger och måste tydligen sägas igen: de olika fri­heterna handlar inte om rätten att säga vad majoriteten tycker eller vad den politiska makten tycker, den handlar om rätten att framföra andra åsikter.

Källa:
Kulturnämnden hyllar det råa våldet

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments