MASSINVANDRINGEN. Resenärer som anländer med tåg till Sverige från Danmark ska nu uppvisa en giltig id-handling. Nu haglar kritiken från så kallade flykting- och människorättsorganisationer.

Flera organisationer som värnar om invandrares intressen riktar nu kritik mot de nya id-kontrollerna som sker på passagerare som anländer till Sverige från Danmark. Bland annat menar man att olika grupper utestängs från att söka asyl i landet då de saknar giltig id-handling. Nationaliteter som nämns är bland annat somalier och afghaner.

— Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger Sanna Vestin som är ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd.

Under förra året visade inte ens hälften, 40 procent, av de som sökte asyl i Sverige en giltig id-handling. De som inte kan identifiera sig får nu söka sig till ett annat land för att söka asyl.

— Från regeringens sida säger man att de kan söka asyl någon annanstans. Det är lätt att säga, men nu är vi inne i ett  ”race to the bottom” där alla gör sitt bästa för att hindra asylsökande med regler av olika slag, fortsätter Vestin som inte är nöjd med åtgärderna som många europeiska länder tvingas genomföra för att minska massinvandringen.

Nu har Flyktinggruppernas Riksråd tillsammans med Refugees Welcome och Tillsammansskapet startat uppropet ”Folkkampanj för asylrätt”. Man försöker nu att samla in namnunderskrifter mot regeringens gränskontroll och tillfälliga uppehållstillstånd.

Även på organisationen Amnesty är man kritiska mot de nya åtgärderna och oroas över att länderna i Europa kan komma att ta till ännu hårdare åtgärder för att få stopp på den ständigt ökande invandringen.

— Att Sverige gör en tvärvändning från att ha föregått med gott exempel till att nu i princip bli sämst i klassen och tävla med andra länder om att bli så oattraktivt som möjligt, riskerar att leda till en dominoeffekt med fler gränskontroller, fler murar, och i längden att asylrätten sätts på spel, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på svenska Amnesty.

Källa:
Upprop mot de nya asylhindren


  • Publicerad:
    2016-01-04 16:55