Kristianstadsbornas rörelsemönster i staden kartläggs

SAMHÄLLE. Skånska Kristianstad ska göra sin småstad en ännu mer attraktiv och tillgänglig stad. Detta görs genom övervakning med kameraförsedda drönare och uppfångande av personliga enheters WiFi- och telefonsignaler.

Låda 26 av 30 som ska övervaka Kristianstadsbornas mobiltelefoner, laptops och annan digital utrustning.

Kristianstad kommun kartlägger nu hur människor rör sig i innerstaden. Syftet, enligt kommunen, är att insamlandet av data ska leda till att stadskärnan bättre kan anpassas efter hur folk vistas där och göras säkrare.

Kommunen använder drönare med kameror som filmar hur människor rör sig. De använder också telefonsignaler som fångas upp av 30 lådor innehållande mätutrustning som placeras ut på strategiskt utvalda platser. Lådorna är märkta med information som invånarna kan läsa som beskriver den pågående datainsamlingen. Genom denna verksamhet får kommunen information bland annat om hur många som rör sig i områdena under olika tider, hur länge de stannar och vilka de vanligaste stigarna är.

Det är svårt att förutse hur människor rör sig i en stad, var de stannar upp, och vad de ägnar sig åt på de platser de stannar till vid. Eftersom det är svårt att förutse hur människor rör sig och vad de använder staden till, anses det finnas en ”stor poäng” med att använda modern teknik för att kartlägga invånarnas beteende. Därför använder man sig av kamerabestyckade drönare och elektroniska lådor som fångar upp förbipasserandes WiFi-signaler.

— Vi kan också mäta om en WiFi-signal stannar av någonstans. Det finns kanske punkter som vi inte vi har koll på där folk faktiskt möts och stannar upp. Om vi lyckas identifiera de platserna kan vi göra dem bättre, säger Åsa Sannerstedt som är strategisk trafikplanerare på Kristianstad kommun.

Kommunen har i laga ordning varit tvungen att söka tillstånd hos Datainspektionen för att få göra denna undersökning. Myndigheten tillåter verksamheten eftersom de inte anser att den kränker personers integritet.

Utrustningen ska inte användas för att registrera enskilda individer eller följa misstänkta brottslingar, dissidenter eller så kallade extremisters förehavanden, men rent tekniskt är det fullt möjligt att göra det.

Denna första undersökning avslutas 1 oktober. Undersökningen har förlagts utanför semestersäsongen för att inte alltför säsongsberoende användning av staden ska påverka mätresultaten för mycket.

Källor:
Lådor på stan kartlägger Kristianstadsbornas rörelsemönster
Kristianstads besöksflöden studeras

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Robin NordlundRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

”Myndigheten tillåter verksamheten eftersom de inte anser att den kränker personers integritet.”

Och det ska man tro på?

Robin Nordlund
Medlem

((((Övervakningssamhället)))