SVENSK POLITIK. I en presskonferens på förmiddagen har Ulf Kristersson (M) meddelat att han vill bilda en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Ulf Kristersson (M)

Under måndagsförmiddagen meddelade talman Andreas Norlén officiellt att det blir moderatledaren Ulf Kristersson som nomineras som ny statsminister till omröstningen i riksdagen på onsdag. Samtidigt meddelade Kristersson att det underlag som han avser att försöka bilda en regering på är Moderaterna och Kristdemokraterna.

De övriga borgerliga partierna Centerpartiet och Liberalerna har lämnat beskedet till Kristersson att de inte kommer att medverka i den regering han nu föreslår. Kristersson säger om detta:

Jag är lite frustrerad, det kan jag säga. Det finns så många problem som vi behöver ta tag i i Sverige. Jag går fram till kammaren för att jag tycker vi ska bilda en fyrpartialliansregering, om det inte är möjligt tycker jag i alla fall att C och L ska acceptera att vi bildar en mindre regering som för Alliansens politik. Man kan rösta emot, man kan rösta för och man kan lägga ner sina röster och därmed släppa igenom en sådan regering.

På frågan om Sverigedemokraterna kommer att få samma inflytande i Kristerssons föreslagna regering som Vänsterpartiet har haft i den tidigare rödgröna regeringen svarar han nej. Kristersson pekar på att V har haft ett budgetsamarbete med Löfvens regering, något som inte är aktuellt för SD.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade strax efteråt att hennes parti kommer att stödja Kristersson i omröstningen och är villiga att ingå i en regering.

— Valet står nu mellan en sådan här regering eller en regering som söker stöd vänster ut. Vi väljer att rösta för det alternativ som kan ge så mycket allianspolitik som möjligt, säger Busch Thor.

Omröstningen om ny statsminister i riksdagen på onsdag är den första omröstningen om en ny regeringsbildare sedan Stefan Löfvén röstades bort som statsminister. Om inte Kristersson lyckas få tillräckligt stort stöd i kammaren har talmannen ytterligare tre försök på sig att nominera en statsministerkandidat som går igenom en omröstning.

Om alla fyra försöken att få riksdagens stöd för ett regeringsalternativ misslyckas anger regeringsformen att talmannen ska utlysa ett extraval. Detta är något som alla parter säger sig vilja undvika, framför allt för att kostnaderna för ett sådant extraval skulle kunna hamna på cirka 400 miljoner kronor enligt Dagens Industri.

Källa:
Nu ger M-ledaren besked om regeringsbildningen


  • Publicerad:
    2018-11-12 11:35