Kristersson (M) vill bilda regering med Kristdemokraterna

SVENSK POLITIK. I en presskonferens på förmiddagen har Ulf Kristersson (M) meddelat att han vill bilda en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Ulf Kristersson (M)

Under måndagsförmiddagen meddelade talman Andreas Norlén officiellt att det blir moderatledaren Ulf Kristersson som nomineras som ny statsminister till omröstningen i riksdagen på onsdag. Samtidigt meddelade Kristersson att det underlag som han avser att försöka bilda en regering på är Moderaterna och Kristdemokraterna.

De övriga borgerliga partierna Centerpartiet och Liberalerna har lämnat beskedet till Kristersson att de inte kommer att medverka i den regering han nu föreslår. Kristersson säger om detta:

Jag är lite frustrerad, det kan jag säga. Det finns så många problem som vi behöver ta tag i i Sverige. Jag går fram till kammaren för att jag tycker vi ska bilda en fyrpartialliansregering, om det inte är möjligt tycker jag i alla fall att C och L ska acceptera att vi bildar en mindre regering som för Alliansens politik. Man kan rösta emot, man kan rösta för och man kan lägga ner sina röster och därmed släppa igenom en sådan regering.

På frågan om Sverigedemokraterna kommer att få samma inflytande i Kristerssons föreslagna regering som Vänsterpartiet har haft i den tidigare rödgröna regeringen svarar han nej. Kristersson pekar på att V har haft ett budgetsamarbete med Löfvens regering, något som inte är aktuellt för SD.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade strax efteråt att hennes parti kommer att stödja Kristersson i omröstningen och är villiga att ingå i en regering.

— Valet står nu mellan en sådan här regering eller en regering som söker stöd vänster ut. Vi väljer att rösta för det alternativ som kan ge så mycket allianspolitik som möjligt, säger Busch Thor.

Omröstningen om ny statsminister i riksdagen på onsdag är den första omröstningen om en ny regeringsbildare sedan Stefan Löfvén röstades bort som statsminister. Om inte Kristersson lyckas få tillräckligt stort stöd i kammaren har talmannen ytterligare tre försök på sig att nominera en statsministerkandidat som går igenom en omröstning.

Om alla fyra försöken att få riksdagens stöd för ett regeringsalternativ misslyckas anger regeringsformen att talmannen ska utlysa ett extraval. Detta är något som alla parter säger sig vilja undvika, framför allt för att kostnaderna för ett sådant extraval skulle kunna hamna på cirka 400 miljoner kronor enligt Dagens Industri.

Källa:
Nu ger M-ledaren besked om regeringsbildningen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Karl-Путин ACaesar-AureliusGrottbjörnenChristian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

Vad är ”ynka” 400 miljoner mot 650 miljarder för invandringen som bara ger röda siffror i slutändan. Löjlig ursäkt för att inte SD skall få högre siffror vilket det skulle få efter de här fullständigt intelligensbefriade turerna sen valet. Den cirkusen har säkerligen vida överskridit kostnaden för ett nyval. Herre min jemine vilka vimsiga fähundar i vår riksdag!

Grottbjörnen
Medlem

Fattar inte varför de inte bara håller nyval, förhoppningsvis skulle ju S rasa åtminstone

Caesar-Aurelius
Medlem

Detta är något som alla parter säger sig vilja undvika, framför allt för att kostnaderna för ett sådant extraval skulle kunna hamna på cirka 400 miljoner kronor enligt Dagens Industri.

Samma Dagens Industri skriver även följande:

Regeringens arbetsmarknadspolitiska storsatsning, extratjänster, har kostat ungefär 30 Mkr per skapat jobb.

Ett extraval i Sverige kostar således lika mycket som skapandet av 14 arbetsplatser för 14 fullvuxna ”ensamkommande barn”.

https://www.di.se/nyheter/notan-for-regeringens-satsning-30-miljoner-per-jobb/

Min kusin sa nyss, med anledning av cirkusen i Riksdagen, följande: ”Det skjuts för lite politiker i Sverige, Olof Palme behöver nya kompisar”!

Och han är inte ens Sverigedemokrat …

Karl-Путин A
Medlem

Att det skjuts för lite politiker i Sverige numera kan möjligen bero på att alla går i Mossads ledband. Juden Olof Palme stakade ut gränsen för hur mycket man kan jiddra med (((makteliten))) – en elit som han själv tillhörde men inte behärskade.

Karl-Путин A
Medlem

Personligen vill jag inte se något extraval. Dels för att det bara skulle leda till att de etablerade pajaspolitikerna inom 8-klövern, där SD utgör en av de största skojarna, skulle få byta hink och spade med varandra i den politiska sandlådan och inget i sak skulle förändras.

Dessutom tror jag inte att Nordiska motståndsrörelsen orkar med ännu en valrörelse som präglas av massivt valfusk och tär på partiets energi och ekonomiska resurser.