Kristersson ger upp – kan inte bilda regering

POLITIK. Efter en turbulent helg med en växande spricka inom Alliansen meddelade idag Ulf Kristersson (M) riksdagens talman att han ger upp sina försök att bilda regering. ”I nuläget saknas förutsättningar för att leda en sådan regering som jag undersökt förutsättningar för”, säger Kristersson.

Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering.

Under söndagen meddelade Ulf Kristersson (M) att han ger upp sina försök att bilda regering. Detta efter att ha träffat riksdagens talman Andreas Norlén (M), som efter valet gav Kristersson i uppdrag att försöka samla ett regeringsunderlag och därmed bli vald som statsminister.

Beskedet kom efter att hans allianskollegor Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) meddelat att de inte kommer att stödja en moderatregering som regerar med passivt stöd av SD. Kristerssons sista förslag, att Moderaterna bildar regering utan Centerpartiet och Liberalerna, har enligt många dessutom lyckats skapa en djup spricka inom Alliansen.

— Jag har prövat de möjligheter som jag i nuläget ser behöver prövas, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

— Nu har jag gjort i den här omgången vad jag kan göra. Då är det inte längre jag som har ansvar för processen. Jag kan bara säga att mina förslag står kvar på bordet, jag drar inte tillbaka någonting.

Nu förväntas talmannen ge Stefan Löfven (S) i uppdrag att försöka bilda regering. Men först tänker Norlén ha en till talmansrunda med partiledarna.

— Jag är lite fyrkantig, och jag är lite jurist. Innan man ger ett sonderingsuppdrag tycker jag att man ska samordna med partiledarna. Därför har jag i samråd med de vice talmännen beslutat att bjuda in partiledarna till en ny talmansrunda under morgondagen, säger Norlén.

”Har slösat bort fyra veckor”
Att Kristersson nu ger upp har lett till att Jimmie Åkesson (SD) går till hårt angrepp mot moderatledaren. Åkesson menar att Kristersson hela tiden visste att det inte skulle gå att bilda regering utan att samtala med SD.

— Jag tycker att Ulf Kristersson nu har slösat bort fyra veckor av den dyrbara tiden, det som han nu konstaterar, det visste han för två veckor sedan. Och alla visste det. Ju förr vi börjar pröva saken i kammaren, desto snabbare kan vi komma fram till den kanske oundvikliga situationen med ett extra val, säger Åkesson till Aftonbladet.

Även om SD-ledaren tror att utgången av försöken att bilda regering blir ett extraval så utesluter han inte att Löfven i slutändan kan lyckas med att få stöd av Centerpartiet och Liberalerna i ett eventuellt regeringsbildande.

— Jag utesluter inte det. Tittar man på vad C och L tycker i olika frågor, hur de har glidit på värderingsskalan politiskt, så är de väldigt nära vänstern idag, betydligt [mer] nära vänstern än Moderaterna, så att det handlar om vad de vill värdera mest; är det värderingarna som står i centrum eller är det den ekonomiska politiken och de nödvändiga reformerna som måste genomföras när vi närmar oss nästa lågkonjunktur. Det vänsterliberala etablissemanget är inget påhitt från min sida utan det finns på riktigt om man tittar på värderingsskalan, säger Åkesson.

Om chanserna att SD kan komma att stödja en S-regering säger Åkesson:

— Vi är beredda att samtala med alla och samarbeta med alla och det gäller också Löfven och S men det förutsätter samma sak som när det gäller Moderaterna; vi vill få garantier kring den politik som ska föras.

Källor:
Ulf Kristersson ger upp – ny talmansrunda under måndagen
Åkesson: Prata med mig – eller så går vi mot extra val

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Valhalla
Nybörjare
Valhalla
1 år sedan

Sprattelgubben Kristensson blev sviken av sina allians-kompisar. Ynkryggen törs inte tala med Åkesson

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Den falske lille dvärgen. Oduglig.
Oduglig som statsministerkandidat.
Oduglig som partiledare.
Oduglig i politiken.
Oduglig till riktigt arbete.

Dessutom, oduglig i sängen.

En ynklig slapptask som måste köpa och importera andras barn från Asien.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

han kanske är en såndär totalcuckad person som avstår att skaffa egna barn pga. världen är ”överbefolkad” och väljer att importera istället, trots att hans säd är fullt duglig

Victor
Nybörjare
Victor
1 år sedan

Den moderna parlamentarismen är ett stort skämt. En avlönad lekstuga. Avskaffa det nu tack!

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan
Reply to  Victor

Sandlådan finansierad av maktintressen. (((Vi))) ritar om världskartan som efter andra världskriget. Nu blir det STORA streck och efter behag.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Håller med Martin saxlind om att det hela är ett spel för galleriet i syfte att snurra till det för väljarna, utgången är redan given, lööf blir statsminister.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Om det hade varit Nordiska motståndsrörelsen som hade fått 1 135 627 väljare, då hade regeringen varit klar nu – och dessutom, även för de nästa 1000 åren!