Kristersson avstår från att dela ut ”förintelsestipendium”

INRIKES. Efter kritiken för mötet med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson väljer Ulf Kristersson (M) att avstå från att dela ut ett stipendium ”till minne av Förintelsen”.

Ulf Kristersson (M) hoppar av uppdraget att dela ut ”förintelsestipendium”. Foto: Johan Wessman (CC BY 3.0).

Moderatledaren Ulf Kristersson hoppar av uppdraget att dela ut stipendiet från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av ”Förintelsen”. Stipendiet skulle delats ut den 27 januari 2020 av Kristersson, som säger sig ha ett mångårigt engagemang i kampen mot antisemitism.

Efter kritiken för att ha svikit ett löfte till ”förintelseöverlevaren” Hédi Fried om att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, så väljer han att avstå från uppdraget.

— Jag har förstått att det nu har uppstått en diskussion om att jag ska dela ut stipendiet. Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt, skriver Kristersson på Facebook.

— Jag förstår att det här beslutet kan komma att väcka debatt, och jag vill verkligen uppmana alla att nu besinna sig. Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning, fortsätter han.

Bindefeld kommer nu själv att dela ut nästa års stipendium.

Det var efter moderatledarens möte med det demokratiskt invalda partiet Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som ”förintelseöverlevaren” hade synpunkter.

Fried fick medhåll från statsminister Stefan Löfven (S) som i högstämda ordalag gick ut i sociala medier med att Kristersson ”brutit sitt löfte till en förintelseöverlevare”, något som Löfven ansåg vara ”så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård”.

Vad historiens dom över Löfven – som av många ses som den sämsta statsminister Sverige någonsin haft och under vars tid vid makten Sverige genomgått en anmärkningsvärd förändring – blir, återstår att se.

Källa:
Kristersson hoppar av stipendieuppdrag efter kritik

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rokviken
Nybörjare
Rokviken
7 månader sedan

Ett petitesspris utan värde. Någon förintelse har aldrig skett.

Wäring
Nybörjare
Wäring
7 månader sedan

Tävling i judekrypande, det är vad politik/demokrati är.

Erik
Nybörjare
Erik
7 månader sedan

”Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning”

Smutskastning är ju precis vad hela den röran handlar om och alltid gjort.

Malin
Nybörjare
Malin
7 månader sedan

vad den hycklamde och uppmärsamhetsknarkande Hédi Fried tycker är väl helt irrelevant. Det reella och enda hotet mot judar är något hon inte vill prata om även om hon måste vara varse om att alla attacker mot judar i Sverige kommer från Muslimer, sossar och vänstern.

Ethny
Nybörjare
Ethny
7 månader sedan
Reply to  Malin

Helt riktigt. Glöm inte heller judarna själva. Det är något extremt vanligt att de ritar symboler såsom svastika på sina egna affärer, hem, bilar eller diktar upp lögner. Jag vill minnas att större majoriteten av de som begår diverse s.k ”hatbrott” är i mångt och mycket false-flag attacker med syfte att skapa uppmärksamhet och väcka sympati, alternativt uppvigla till hat så fokus hamnar på oss istället. De VILL ha ett ”hot” mot sig, för annars kan de inte ses som ett offer för den ständigt växande rasismen. Något vi får höra och blir matade med gång på gång, dag in… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
7 månader sedan

FÖRINTELSESTIPENDIUM Ett stipendium är väl en utmärkelse till någon som har genom sin gärning förtjänat det?? Förintelse – om jag får raljera – så skulle stipendium utdelas till duktiga KZ lägervakter eller hur? Men då allt bygger på lögner så . . . . . .