Kris på Sveriges Radio – Radio Nordfront har fler lyssnare än Studio Ett!

MEDIA. Public service-radion har länge kämpat med att bredda målgrupperna och öka inkluderingen. Resultatet kallas katastrofalt. Alternativa program tar över.

Sveriges Radio har en dålig publikutveckling. Deras kanal P3 har som målgrupp alla hörande människor mellan 20 och  34 år boende i Sverige. Kanalen har tappat 38 procent av sina lyssnare – på bara tre år. Nu når man bara 13 procent av sin målgrupp.

— Man har tappat hälften av sina lyssnare, berättar Emanuel Karlsten och Olle Lidbom i Mediepodden.

— Om det var ”katastrofalt” lågt att bara nå 38 procent av målgruppen, är det ännu värre nu, säger de.

— Målgruppen gillar inte P3, konstaterar de.

P1 också ett sorgebarn för Sveriges Radio
Situationen för P1, som anger att de som målgrupp har ”intellektuella” är likartad. Nyhetsmagasinet Studio Ett är kanalens flaggskepp.

— Jag blev lite chockad, faktiskt, när jag såg de här siffrorna. 7 000 personer lyssnar på Sveriges ledande aktualitetsprogram, säger en av programledarna.

Siffran gäller för typexemplet måndagseftermiddagens program, och det totala antalet som lyssnat på programmet efter en veckas tillgänglighet.

Det är Sveriges Radios egen statistik från 2018, vilket kan jämföras med Radio Nordfront som under 2018 ofta hade över 10 000 lyssnare per avsnitt.

Statistik över några Radio Nordfront-avsnitt under 2018. Skärmbild: spreaker.com. Klicka för förstoring.

Korta klipp fungerar ännu sämre
Statistiken anger också hur många som lyssnar på SR:s så kallade ”klipp” på nätet. Ett klipp är ett utdrag ur ett längre program, exempelvis med en intervjuad person.

Ett skäl till att man gör korta klipp är att få spridning på sina program i sociala medier, eller att man har en gäst som har många följare i sociala medier, som den personen kan sprida vidare till sina följare.

Det mest lyssnade klippet från P1 under en vecka – angivet klipp hade titeln ”Vilket är ditt ansvar Miller?” – från mitten av februari, har bara 800 lyssnare.

— Det här är ju otroligt, fortsätter Karlsten och Lidbom.

— Vi  talar om Sveriges mest välproducerade ljudradio! utbrister programledarna för Mediepodden.

Alternativmedierna tar över
Civilingenjör och teknologiedoktor Lars Bern som även är styrelseledamot och minoritetsägare i Svenska Dagbladet, säger i en intervju för Swebbtv att det numera är alternativmedia som sköter samhällsrapporteringen.

— Det som har hänt under senare tid har ju varit att mainstreammedia på ett ytterst genant sätt avslöjats med att det är just de som förmedlar fake news, säger Bern som svar på frågan hur han ser på att de alternativa medierna ofta anklagas för fake news.

— Fake news har blivit ett argument från mainstreammedia dit public service måste räknas, för att försöka tysta medier som konkurrerar med dem. De områden som jag behärskar som till exempel miljöområdet; där förmedlar SVT regelmässigt fake news, säger Bern.

— Under de senaste decennierna har den här så kallade Tredje granskande statsmakten upphört att granska makten, och istället blivit en propagandakanal för makten, fortsätter Bern.

Källor:
Mediepodden
YouTube/Swebbtv: ”Fjärde Statsmakten” avsnitt 2 – om SVT
YouTube/Swebbtv: ”Fjärde statsmakten” om SVTs ”Ekdal och Ekdal”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
d.b
Nybörjare
d.b
1 år sedan

Det är ju självklart.
Först och främst levererar ni hundrafallt intressant material i jämförelse med msm-media.
Vore intressant med en ”poll” (röstnimg) där lyssnare kan välja program, sändning, de lyssnar på.
Samt var de eventuellt står politiskt. Jag ger mina 5 öre att även våra motståndare lyssnar på era sändningar och det vore (bra?) kul att se vilka lyssnare ni har. Anonymt kan de deltaga i pollen och veckan senare får de en t-shirt med Tyr-logga för sitt deltagande. :-) Skämt åsido…

5 färska lingon.

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
1 år sedan

Studio Ett är ett viktigt redskap för JUDE-makten och deras hantlangare kulturmarxisterna för att föra ut sitt folkförrädiska budskap. Att till och med ryggrads-sossar, liberaler å andra trogna hjärntvättade undersåtar till (((systemet))) slutar lyssna på den djävulska vulgär-propagandan är mycket mycket glädjande och ett utmärkt tecken i tiden på att JUDE-demokraturen krackelerar i en allt snabbare takt…

Thor
Nybörjare
Thor
1 år sedan

Trots miljarder i skatteintäkter och tusentals anställda med proffsutrustning så lyckas Nordisk Radio konkurrera ut Sveriges Radio ;)

Befolkningen i landet börjar bli sanningssökare…

Jimmy Thunlind
Redaktör
Nybörjare
1 år sedan

Detta är glädjande! Folk slutar lyssna och vänder ryggen till regimens propagandaradio. Förhoppningsvis blir nästa steg att de slutar rösta på regimens utvalda marionettpolitiker, tar ut sina pengar från bankerna och börjar stödja den enda verkliga oppositionen.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan

Det regnar skatteshekels över SR och få lyssnar. En lyckad utarmning.

Larsson
Redaktör
Nybörjare
1 år sedan

Mer Nordisk Radio åt folket!!