Krav på ”frihetsoperation” i Svarta havet och ökat militärstöd till Ukraina

USA. I en ny resolution kräver amerikanska senatorer ett ökat militärstöd till Ukraina, fler sanktioner mot Ryssland och en Trump-ledd ”frihetsoperation” i Svarta havet.

Från incidenten i Kertjsundet i november. Foto: Sputnik / FSB.

Det var strax före jul som 41 amerikanska senatorer i en resolution krävde att Donald Trump besvarar ”rysk aggression” efter händelsen i Kertjsundet i november, där ryska skepp besköt, bordade och beslagtog tre ukrainska militärskepp som kränkt ryskt territorialvatten.

Resolutionen kräver att Trump leder en ”robust operation för frihet till sjöfart” i Svarta havet, och kräver i tillägg att gasrörledningen Nord Steam 2 mellan Ryssland och Tyskland stoppas. Vidare kräver man att det militära biståndet till Ukraina ökas och att fler sanktioner mot Ryssland införs.

I resolutionen uppmanas Nato att öka sin närvaro i Svarta havet, och europeiska länder uppmuntras att neka ryska skepp tillgång till deras hamnar.

— Vi måste svara, och svara med styrka, sa den republikanske senatorn Jim Inhofe, en av resolutionens sponsorer, enligt RT.

Bara dagar efter att resolutionen presenterades svarade USA:s utrikesdepartement med att öka det militära biståndet till Ukraina med 10 miljoner dollar för att rusta upp landets flotta. Enligt utrikesdepartementets talesman Robert Palladino togs beslutet ”i samråd med” Litauen och Storbritannien, som också planerar att öka sitt militära bistånd till Ukraina.

Konstantin Kosachev, som leder den ryska senatens utrikeskommitté, kallar resolutionen en ”hänsynslös och väldigt farlig anstiftan” och varnar att detta kan ge Ukraina mod att utföra fler provokationer. Han försäkrar dock att alla provokationer kommer att misslyckas, då Ryssland alltid kan blockera Kertjsundet som skiljer Svarta havet från Azovska sjön.

— Ryssland är utan tvekan beredd att blockera sundet ifall det används på ett otillbörligt sätt, och har redan bevisat detta i praktiken, sa Kosachev, och syftade på händelsen i november.

Källor:
US lawmakers’ ’reckless’ call for navy op in Black Sea incites more mischief from Kiev – Senator
US to give Ukraine extra $10mn for naval buildup in response to Kerch Strait incident

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Jävla pajaser – kan de inte bara inse att Krim tillhör Ryssland. Det var den sovjetiske presidenten Chrusjtjov som (antagligen på fyllan) skänkte Krim till Ukraina, något som han borde ha avrättats för eftersom det var ett solklart fall av högförräderi. (han brukade dessutom roa sig med att plocka av sig skorna och banka i bordet när han talade i FN) Det spelade inte så jättestor roll så länge Sovjetunionen bestod, det var liksom en inbördes affär, ungefär som att Dalsland ska tillhöra Västra Götalandsregionen. Medan (((media))) och alla förståsigpåare gnällde över alla ”förtrycka” bögar under OS i Sotji så… Läs mer »

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Judiskt styrda massmord-USA hade krig, krig, krig och vill krig. De provocera Ryssland och Europa. Ukrainerna ska göra skitjobbet på marken för de storhetsvansinniga amerikanerna men kommer att bli förlorare, spelar ingen roll vem vinner. Skulle Kina hjälpa med att förstöra Ryssland förlorar Kina slutligen också mot USA.