Korruptionsåtal mot polisman och riksåklagare i Finland

FINLAND. En pensionerad polisman i Finland har åtalats för brott under sin tid i tjänst och under onsdagsmorgonen dömdes landets riksåklagare för tjänstefel.

En numera pensionerad överkonstapel vid den finska polisens specialinsatsstyrka ska under sin tid i tjänst, på felaktiga grunder, ha fakturerat polismyndigheten 150 000 euro i samråd med en bekant genom att via dennes företag ha ”sålt” tjänster till polismyndigheten. Nu åtalas den före detta polisen för bland annat grovt bedrägeri, grovt tjänstefel samt brott mot vapenlagen.

Enligt åklagaren ska de pengar som man fakturerat polismyndigheten hamnat på den före detta polismannens konton. Då kumpanens bolag använts i bedrägeriet åtalas även han för grovt bedrägeri, två fall av grovt skattebedrägeri, två fall av grovt bokföringsbrott samt grovt vapenbrott.

Samtidigt som den före detta polisen blir åtalad föll högsta domstolens dom mot Finlands riksåklagare Matti Nissinen för tjänstefel. Nissinen ska enligt högsta domstolen avsiktligt begått tjänstefel när han medvetet inte jävat sig själv då han köpt in tjänster åt åklagarmyndigheten från sin brorson. Som dom får Nissinen bara 2000 euro i böter.

I och med domen mot riksåklagaren och åtalen mot den före detta polisen är det nu ett tredje fall av högt uppsatta personer inom rättsväsendet som åtalas för korruption och tjänstefel. För även den före detta chefen för narkotikapolisen i Helsingfors Jari Aarnio dömdes till tio års fängelse för att ha samarbetat med organiserade brottsliga organisationer och för narkotikahandel. Aarnio har överklagat domen som härnäst behandlas i hovrätten.

Som krona på verket dömdes tidigare i år en polis vid namnet Mikael Runeberg till ett år och sex månaders fängelse för inblandning i Aarniohärvan. Dessa konstanta åtal och rättegångarna mot högt uppsatta personer inom det finska rättsväsendet sker samtidigt som polisstyrelsen i Finland är involverad i en hetsjakt mot Nordiska motståndsrörelsen.

Källor:
Riksåklagaren Matti Nissinen dömdes till 40 dagsböter
Karhu-ryhmän ylikonstaapelia vastaan nostettiin syytteet: Epäillään erehdyttäneen 150 000 euroa
Aarnion oikeudenkäynti: Puhelimia löytyi mattorullan, lakanan ja lasketteluhanskan sisältä – Aarnio selittää remontilla
Aarnio dömdes till tio års fängelse

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Axel Eriksson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Axel Eriksson
Redaktör

M-mmen… Poliser är väl bra? Moralens och lagens väktare?

Eller har jag tagit fel?

Axel Eriksson
Redaktör

Självklart finns det enorma brister inom poliskåren.

Kul att se att rötägg kan dömas för sina illdåd i Finland. Förhoppningsvis får vi se mer av den varan även i Sverige, förslagsvis kan vi börja med de galningar som svinat runt i framförallt Göteborg och Stockholm den senaste tiden.