Konstgjorda befruktningar norm 2045?

MILJÖ. Kommer spermiekvalitén försämras de kommande åren så pass mycket att vi blir mer eller mindre infertila på grund av kemikalier?

Enligt Shanna Swan, professor vid Mount Sinai School of medicine, kommer majoriteten av graviditeter att behöva assistans år 2045 på grund av ett sjunkande spermieantal hos män. I sin nyutgivna bok, Count Down, beskriver hon en akut kemikaliepåverkan som främst plast har på foster.

I en intervju i The Guardian förklarar hon att ftalater och bisfenol som används i plast påverkar både testosteron och östrogen men har mest förödande konsekvenser för män och främst manliga foster.

Redan 1974 kunde man se i undersökningar att spermakvalitén och antalet spermier började förändras till det sämre. Denna dramatiska försämring sker främst i västvärlden och på vissa platser har antalet spermier sjunkit över 50% enligt en undersökning från 2011. Något som judiska forskare pekar på främst drabbar västerländska män.

En annan alarmerande upptäckt som Shanna Swan gjort är att det anogenitala avståndet (AGD), det vill säga avståndet mellan anus och könsorgan, också börjar förändras. Detta är en fingervisning om androgen-nivån eller de manliga könshormonerna hos ett foster. Om män har kortare AGD innebär det mindre fertilitet och sämre spermakvalié. Detta har studerats sedan början av 2000 och man har även sett förändringar på det området.

Huruvida västvärlden kommer tvingas att förlita sig på adoptioner från tredje världen eller konstgjorda befruktningar återstår att se.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments