OPINIONSBILDNING. En mästare på att få in insändare i etablerade medier delar här med sig av sina tips, som kan vara värdefulla kunskaper att ha under den pågående valrörelsen.

Foto: StartupStockPhotos (CC Public Domain).

Att skriva debattartiklar och insändare i lokalpressen är något som alla politiska partier samt enskilda personer gör. I alla tider har nationella partier och organisationer uppmanat sina medlemmar att fatta pennan och skriva, vi i den nationella oppositionen av idag ska göra likadant.

Jag har själv stor erfarenhet av att skriva till tidningar och därför lämnar jag tips och råd till mina meningsfränder. Jag vill dock förtydliga en sak, mina råd bygger på egna erfarenheter, inte på något annat. Kanske har någon läsare kompletterande erfarenheter?

De flesta, om inte alla tidningar har sina regler. Får en text bara innehålla ett visst antal tecken så är det så. Tänk också på de etiska regler som finns. Det är ingen idé att försöka kringgå dessa. Skriver man till tidningen så får man acceptera att man skriver på tidningens villkor. Skriv kort och försök inte få med allt för mycket de första gångerna. Det är lätt att skriva långa ändlösa texter, men svårt att skriva korta sådana med tydligt budskap.

Tidningar tar ofta in material från folk som skriver regelbundet. Har man väl blivit publicerad så är chansen stor att man blir det igen. De senaste åren har pappersmedia allt mer föredragit att skribenterna använder sina egna namn och helst bostadsort. Vill man skriva om något ”kontroversiellt”, ja då får man i princip finna sig i att ens namn är med. Man får vara bered på mothugg i kommentarer, de flesta tidningar lägger upp det som skrivs på sina hemsidor, en del artiklar hamnar endast där och inte i själva tidningen. Det är som regel positivt att folk ger respons på det man skriver vare sig det nu är kommentarer på hemsidor eller i artikel i tidningen i kommande nummer, det håller debatten igång och kan leda till att du själv får publicera ett svar.

Att det första man skriver är en artikel som kritiserar massinvandring kan vara svårt, i bästa fall kan det leda till att man bara blir publicerad en gång och inte mer. Börja hellre då med att skriva om lite mjukare frågor. Då tidningen du skriver i är en lokal sådan så ta och skriv om det som sker exempelvis i den kommun du lever i. Eftersom du är nationell så är alla de åtta partierna motståndare. Att kritisera politikernas beslut är en anledning till att skriva. Politik som inte är ren partipolitik går också för sig. Man kan skriva att man är emot Nato, EU, monarkin eller annat som Nordiska motståndsrörelsen också är emot. Man kan även skriva artiklar om miljön. Krav på mer åtgärder för att rädda miljön och krav på mer resurser till vården är något de flesta kan ställa upp på. Allt är inte bara massinvandring.

Har man väl fått artiklar publicerade så få man heller inte skriva för mycket. Tidningarna vill sällan att samma person skriver i varje nummer eller varje vecka. Variera dig, skriver du bara om svenska skolan eller om att det behövs nya p-platser, ja då blir det tjatigt.

Har du nu skrivit en tid, ja då kan vi börja ta upp mer svåra frågor. Man kan skriva att integrationen måste lösas och ett sätt att göra det är att man faktiskt vågar tala om de problem som finns. Man kan också skriva att politiker som tycker det är bra med invandrare faktiskt borde förklara varför de är för det ”nya Sverige”. Man kan skriva att politikerna faktiskt får vara så goda att redovisa vad det kostar att ta in flyktingar. Man kan också förvara nationalismen genom att skriva att man i princip tycker att de fria ordet ska gälla även högerextremister. Påpeka även att kommunisterna har begått våldsdåd.

Sist men inte minst, misströsta inte för att det du skriver inte publiceras. Det kan påverka ändå. Om många skriver till tidningen i en viss fråga så kan det påverka på sikt.

Lycka till med skrivandet!

/Peter G Jankert

Tillägg från redaktionen:

Om en insändare refuseras av etablerade medier kan Nordfront eventuellt publicera den. För att kunna få in insändare i mainstream-media är det dock, som skribenten här påpekar, viktigt att man anpassar sig efter de etablerade mediernas regler och normer, och det kan då vara kontraproduktivt att från början skriva på ett sätt som är anpassat för att också fungera på Nordfront.

Vad gäller insändare på Nordfront publicerade vi igår instruktioner åt de som vill skriva sådana för att underlätta den processen.

Utöver att skriva insändare i gammelmedia kan det under valrörelsen vara viktigt att delta i politiska debatter i lokala Facebook-grupper och även där kan man behöva anpassa sin retorik då dessa ofta administreras och kontrolleras av politiskt korrekta typer.


  • Publicerad:
    2018-02-28 20:20