Könssjukdomen gonorré ökar i landet – bögar pekas ut som främsta orsaken

INRIKES. Antalet registrerade som är smittade med könssjukdomen gonorré ökade med hela 40 procent mellan 2016 och 2017. Enligt Folkhälsomyndigheten beror den kraftiga ökningen främst på män som har sex med andra män.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik rapporterades det under fjolåret in 2 555 fall av könssjukdomen gonorré, vilket är rekordsiffror. Under 2016 rapporterades det in 1 777 fall, vilket redan det var ett rekord. Detta innebär att könssjukdomen har ökat med hela 40 procent på bara ett år.

Både i Malmö, Göteborg och Stockholm har antalet smittade ökat kraftigt. Dekadensen i Stockholm verkar ändå vara värst, då 64 procent av alla rapporterade fall kom från staden.

Från Folkhälsomyndigheten uppger både Jerker Jonsson, epidemiolog, och Kristina Ingemarsdotter Persson på enheten för sexuell hälsa och hiv-prevention, att ökningen främst beror på homosex mellan män.

Ingemarsdotter Persson tror även att det finns ”ett betydande mörkertal” för gonorré eftersom de test som oftast används, exempelvis urinprov, inte fångar upp smitta som bärs i svalget, på händer eller i ändtarmen.

— Jag är övertygad om att antalet upptäckta fall skulle stiga om man som rutin tog flera prover på olika ställen på samma person. Det är en av de saker som vi just nu diskuterar för att försöka få kontroll på den här ökningen, säger Ingemarsdotter Persson.

Källa:
Spridning av könssjukdom ökar – värst i Stockholm

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-Db-Karl_DH_Andreas Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Andreas
Medlem
Andreas

Sodom & Gonorre. Bögarnas fel.

_DH_
Medlem
_DH_

Ännu ett av de problem vårt samhälle drabbas av när vi låter dessa sodomiter härja fritt. Som om det inte vore illa nog att de ska kunna få praktisera sin perversion obestraffat – de ska minsann ha sjukvård när de drar på sig sina könssjukdomar också! Känns som att den bästa lösningen på bögproblemet vore att upplåta en lokal åt dem där de kan få ha sina orgier och låta dem dö i sjukdomar och hälsoproblem. Det lär nog inte ta vidare länge, så promiskuösa och perversa som de är. Är de ute i samhället finns tyvärr risken att de… Läs mer »

Karl
Medlem

Bajspackeri. Urk.

.db.
Medlem

Jaha.
Låt smitthärdarna blomma ut.
Bra rensning ibland sodomiterna.