Konjunkturinstitutet varnar för en djup lågkonjunktur

EKONOMI. Konjunkturinstitutet (KI) varnar för en kommande lågkonjunktur till följd av coronaviruset.

Foto: I99pema (CC BY-SA 3.0)

SVT skriver om att den statliga förvaltningsmyndigheten Konjunkturinstitutet (KI) varnar i en ny rapport för att Sverige är påväg in i en djup lågkonjunktur. Den här gången görs ingen regelrätt prognos kring ekonomin. Detta på grund av att det är svårt att göra en säker prognos när coronakrisen utvecklas så snabbt.

Däremot har det tagits fram ett basscenario. Enligt scenariot kan Sveriges BNP falla med omkring 6 procent det andra kvartalet. Coronakrisen påverkar ekonomin mycket negativt menar KI.

– Sverige kommer att gå in i en synnerligen djup lågkonjunktur och det kommer att gå snabbt, berättar Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Vidare presenteras att i genomsnitt 100 000 personer kommer att vara korttidspermitterade mellan april och december. Bekämpningen av coronaviruset kommer att resultera i ett budgetunderskott på 3,5 procent och då höjs Sveriges statsskuld till nästintill 41 procent av BNP.

När coronakrisen är över förutspås en liten tillväxt men KI tror ändå att lågkonjunkturen kommer att fortgå. Hushållens konsumtion kommer fortsatt att minska.

Nu rekommenderar KI att riksbanken borde sänka räntan och att regeringen borde bistå med mer stödåtgärder för att försöka rädda den fallande ekonomin.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan

Vi var på väg in i lågkonjunkturen flera månader innan kornoa krisen . Den beror inte på viruset utan på dom giriga globala bankerna. Men dom kommer att utnyttja Corona krisen och slå sönder många medelstora och stora företag. Och små förstås. Och kamma hem vinsten. Corona förvärrar lågkonjunkturen. Det är bra för bankerna. Så om starka krafter vill och kan kommer dom förvärrar dom troligen corona krisen. Jag tror därför konspirationsteoretiker säger coronakrisen är bluff. För bankerna vill ha Corona krisen att gömma sin brottslighet. Så dom överdriver farorna med sjukdomen. Och folk verkar glömma alla dödssiffror från tidigare… Läs mer »

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
4 månader sedan

Kapitalismens naturliga utveckling, nej nu skiter vi i detta och provar alternativ tre istället

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
4 månader sedan

Den kommande ekonomiska depressionen är en stor möjlighet för nationalsocialismen och Nordiska motståndsrörelsen att växa sig stark!

https://kohtivapautta.com/2020/03/31/the-upcoming-economic-depression-a-great-opportunity-for-radical-nationalists/