Konfrontation i Gävle – antifascister slogs blodiga!

Idag höll Svenska motståndsrörelsen en offentlig flygbladsutdelning i Gävle. När antifascister försökte störa aktionen uppstod ett bråk som slutade med att bråkmakarna slogs blodiga och jagades från torget. Polisen kom snabbt till platsen och grep Pär Sjögren från Motståndsrörelsen, polisen vill dock inte uppge varför man grep honom.

gavle4

Runt klockan 12:30 idag sammanstrålade ett tiotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen för att hålla en offentlig flygbladsutdelning i Gävle. Aktivisterna ställde upp sig på Stortorget och började dela ut flygblad. Responsen sägs ha varit förhållandevis god. Bland annat ska två unga kvinnor ha hört sig för om hur man kan söka medlemskap i Motståndsrörelsen.

Sin vana trogen dök polisen snabbt upp på torget för att kolla läget. Då polisen inte fick någon information om vem som var ansvarig för aktionen drog de sig istället tillbaka och iakttog flygbladsutdelningen ett tag. Efter ytterligare en stund avlägsnade sig polisen helt från torget då läget tydligen bedömdes vara lugnt.

En halvtimme efter att polisen lämnat torget blev det uppenbart att en pöbel med antifascister dykt upp på torget för att störa flygbladsutdelningen. Antifascisterna började snabbt bete sig kaxigt och otrevligt samtidigt som man filmade Motståndsrörelsens aktivister.

gavle3

Detta ska ha föranlett att en av antifascisternas mobiltelefoner förstördes och att ett slagsmål utbröt mellan Motståndsrörelsens aktivister och antifascisterna. Motståndsrörelsen stod som tydlig segrare i bråket och antifascist-pöbeln skingrades snabbt och jagades från torget.

Med bråkmakarna bortjagade från torget valde Motståndsrörelsens aktivister att fortsätta flygbladsutdelningen ett tag till på torget. Fem till tio minuter efter bråket dök dock polisen upp på torget igen.

Polisen tog nästeschef Pär Sjögren avsides och påstod att man ville prata med honom. När det blev uppenbart att polisen ljög och hade för avsikt att gripa Sjögren uppstod ett bråk mellan polisen och Motståndsrörelsens övriga aktivister som försökte förhindra polisen från att gripa Sjögren. Men till slut fick aktivisterna ge vika när poliserna drog batonger och började spruta tårgas mot dem. Polisen har inte ens i efterhand velat uppge varför Sjögren greps.

Nordfront har varit i kontakt med nästeschef Emil Hagberg som var på plats i Gävle. Hagberg berättar att efter att Sjögren gripits bestämde man sig för att avlägsna sig från torget och istället dela ut flygblad till hushåll i Gävle och sätta upp klistermärken runtom i staden. Vidare förklarar Hagberg att ingen från Motståndsrörelsen skadades i bråket med pöbeln och att den enda som har lite ont fortfarande är en aktivist som fick tårgas i ögonen under bråket med polisen. ”Vi är oberörda”, sammanfattar Hagberg som också berättar att man just nu inväntar mer uppgifter om varför Sjögren gripits och när han kommer släppas ut.

Artikeln kan komma att uppdateras när mer information finns tillgänglig

UPPDATERING: Pär Sjögren meddelade tidigare idag (2013-03-17) via sin advokat att han mår bra.

UPPDATERING 2: Nordfront har nu tagit del av mer information från Pär Sjögrens advokat. Advokaten berättar att det enda bevismaterial polisen har mot hans klient är vittnesuppgifter. Polisen ska enligt advokaten förhöra flera vittnen idag men advokaten tror att Sjögren kommer frikännas.

UPPDATERING 3: Motståndsmedia meddelar nu (13:35 2013-03-18) att man inom kort kommer att publicera en film med unikt videomaterial från Gävle. Filmen kommer bland annat motbevisa en del lögner om bråket som spridits i andra medier.

UPPDATERING 4: Motståndsrörelsen kan nu meddela (15:58 2013-03-18) att Pär Sjögren har blivit släppt av polis. Nordfront kommer inom kort att intervjua honom.

Det har nu släppts en film och genomförts en intervju med Pär Sjögren angående bråket i Gävle.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments