Kommunpampar super upp skattepengar

STAFFANSTORP. Varje år åker några kommuntoppar till Cannes för att delta i fastighetsmässan MIPIM. Syftet med dessa resor är att skapa viktiga kontakter och se över möjligheterna till framtida investeringar. Hittills har dock dessa besök enbart kostat Staffanstorps skattebetalare en hel del pengar.

I mars i år var det återigen dags för Staffanstorps kommun att skicka ner en delegation att delta på den årliga MIPIM-mässan. Trots att Staffanstorp är en liten kommun bidrog de med sju deltagare. Mässan pågår i fyra dagar, men deltagarna från Staffanstorp stannar i Cannes under åtta dagar. Detta under förevändningen att de sparar pengar på att flygbiljetterna är billigare från lördag-lördag än andra dagar i veckan. För att ytterligare spara in på skattebetalarnas hårt förvärvade slantar hyr de ett hus som ägs av Svenska Akademikerförbundet då det är ett billigare alternativ till hotell.

I Staffanstorp använder man sig av ett system som heter ”Resa på räkning”. Det innebär att istället för att politikerna ska hämta ut traktamente får de lämna in kvitton för de kostnader man haft för mat och dryck under resan. Enda kravet som ställs på politikerna kommer från Skatteverket, det ska finnas ett tydligt program som visar på att de arbetat sex timmar varje dag som de är iväg.

Uppdrag granskning har begärt ut kvittona från kommuntopparnas vistelser i Cannes. Bara inför årets besök syns ett tydligt mönster på vad pengarna har använts till. En restaurangnota för sex personer gick på 3777 kronor. Förutom maten har det även skålats i champagne och vin och till efterrätterna har både vodka och avec förekommit. En annan restaurangnota uppgick till 2777 kronor men bara en tredjedel av pengarna har gått åt till maten, resterande har gått till öl, vin, grappa, gin och tonic och cocktails. Samma mönster av hög alkoholkonsumtion syns på kvitton från livsmedelsbutiker som kommunpamparna lämnat in till Skatteverket.

Uppdrag granskning har även fått ta del av dokumentation som visar hur många timmar om dagen som ägnats åt arbete. Denna dokumentation påvisar tydligt att utöver de tre dagarna som vigts till mässbesök har det enbart lagts ner cirka åtta och en halv timmes arbetstid på en styrelsekonferens.

Tre av MIPIM-resenärerna förordade förra året att kommunfullmäktige skulle säga nej till förslaget om att representationen i Cannes skulle vara alkoholfri, vilket fullmäktige hörsammade genom att rösta ner förslaget.

Besöken i Cannes har alltså kostat skattebetalarna stora summor, till stor del spenderade på alkohol. Enligt de räkningar och fakturor som finns för resorna till Cannes har besöken de tre senaste åren kostat skattebetalarna över 400 000 kronor. Hur spenderandet av dessa skattepengar gynnat skattebetalarna är ytterst oklart.

Källa:
Dyra krognotor på kommuntopparnas arbetsresa

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments