Kommunistiskt monument vandaliserat i Oslo

GLÄDJANDE. Kommunist-monumentet som står utanför Østbanehallen i Oslo hade under torsdagsmorgonen vandaliserats med röd målarfärg.

Kommunist-monumentet som står utanför Østbanehallen i Oslo och som bär namnet ”Krossa fascismen” hittades under torsdagsmorgonen nerstänkt med röd målarfärg. Tidningen Dagen spekulerar i att det var en symbolisk aktion eftersom att det i torsdags var 75 år sedan som den ”norska förintelsen” pågick.

Monumentet, som skapades av konstnären Bjørn Melbye Gulliksen och som är en hyllning till den kommunstiska Osvaldgruppen, styrdes från Sovjet och genomförde terroraktioner i Norge under andra världskriget. En av gruppens terroraktioner inträffade i Østbanehallen.

Osvaldgruppen, som fick namnet efter gruppens ledare, Asbjørn «Osvald» Sunde, styrdes av Sovjet och säkerhetstjänsten NKVD. Det var den dominerande terrorgruppen åren 1941-1944 och de genomförde över hundra sabotageaktioner. Gruppens ursprungliga namn var ”Organisationen mot fascismen och till försvar för Sovjetunionen”.

År 1945 blev ”Osvald” dömd till fängelse i åtta år för landsförräderi och spionage då han efter kriget fortsatte att arbeta och spionera för Sovjetunionen.

Monumentet fick stöd av Oslo kommun och finansierades av LO.

Källa:
Kommunist-monument i Oslo vandalisert

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments