Kommunföreträdare i Amsterdam: ”Staden förvandlas till en djungel om nätterna”

MÅNGKULTUREN. Den nederländska huvudstaden Amsterdam förvandlas till en djungel om nätterna. Detta menar stadens ombudsman, som säger att polisen totalt tappat kontrollen.

Om nätterna förvandlas Amsterdam, Nederländernas huvudstad, totalt. Droger säljs öppet, folk åker omkring på mopeder och i bilar och lever rövare, stölder och våld förekommer överallt. Polisen kan bara se på då resurser för att stävja brottsligheten inte finns.

— Stadskärnan förvandlas till en djungel nattetid. Svarta pengar flödar och polisen står helt maktlösa och ser på, säger Arre Zuurmond, stadens ombudsman, till den nederländska tidningen Trouw.

När man skulle undersöka exakt hur mycket brottslighet som faktiskt sker nattetid så satte man upp tre övervakningskameror vid ett torg i centrala Amsterdam som kantas av barer och nattklubbar. Resultatet var häpnadsväckande.

— På en enda natt kunde vi urskilja 900 begångna brott, de flesta mellan klockan två och fyra. Atmosfären är dyster, och laglösheten ligger i luften. Mopeder far fram på gågatorna, folk skriker konstant, droger säljs öppet och stölder är vanligt förekommande. Omkring 2 000 svarttaxis brukar finnas i snitt på stadens gator under nätterna. Polisen försöker oftast inte ens göra något, fortsätter Zuurmond.

Liknande problem finns dock i hela landet. Bland annat finns 160 000 dömda brottslingar i landet som på något sätt lyckats undvika att avtjäna sitt straff. Ungefär 10 procent av dessa beräknas uppehålla sig i Amsterdam, och antalet ökar ständigt. Enligt nederländsk media kan dessa människor få tag på nya pass ”i princip utan bakgrundskoll”, vilket har lett till att brottslingar bara försvinner.

Källa:
’Police can no longer handle the lawless jungle after dark in Amsterdam’ – ombudsman

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenKlausLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

När börjar brottsligheten ge sig på sovande turister?
Jag ser faktiskt fram emot det.

Rokviken
Medlem

De turister som söker sig dit är nog i samma dvala som resten av klientelet.

Lingonet
Medlem

Rude awakening.

Klaus
Medlem

Amsterdam var knarkträsk länge före Libyen-kriget och öppna gränser med många svartafrikanska knarklangare. Det hade regeringen tolererad.
När börjar befrielsekampen? Jag tror befolkningen vill gå under i narkotikaruset.