Kommuner vill åsiktsregistrera ”extremister” – får kritik av känd antirasist

1984. SKL har granskat kommunernas handlingsplaner mot ”våldsbejakande extremism” och kommit fram till att dessa i vissa fall kan strida mot grundlagen. En som stämmer in i kritiken är den välkände antirasisten Christer Mattsson.

Christer Mattsson.

Nyligen genomförde Sveriges kommuner och landsting (SKL) en undersökning av de kommunala handlingsplaner som upprättats mot så kallad våldsbejakande extremism. SKL har funnit flertalet svagheter i planerna, bland annat att de är gjorda utifrån en ”nationell hotbild” men utgår från lokalplanet, samt att de i många fall saknar konkreta åtgärder mot de problem man säger sig ha identifierat.

Det största problemet är dock att cirka 15 procent förmodligen strider mot grundlagen, närmare bestämt 1969-års tillägg rörande åsiktsregistrering,

En av dem som stämmer in i kritiken är forskaren och den antivita aktivisten Christer Mattsson.

— Sedan 1969 är det förbjudet registrera människors åsikter. Men flera av handlingsplanerna ska ta reda på vilka som träffas och vad de pratar om, säger Mattsson till SVT.

Syftet med kommunernas informationshämtning är att olika aktörer ska överlämna information om personer de identifierat vara i ”riskzonen” för att gå med i ”miljöer” som staten ogillar till polisen eller Säpo.

I SKL:s rapport kan man bland annat läsa:

Lärare, socialarbetare, fritidsledare eller andra inom den så kallade första linjen, uppmanas i flertalet handlingsplaner att ta kontakt med den lokala samordnaren om man misstänker att en individ håller på att radikaliseras för bedömning av fallet. Den information som överlämnas ska sedermera föras vidare från den lokala samordnaren till Polisen och eventuellt till Säkerhetspolisen. Denna handlingskedja förefaller vara närliggande det som ofta benämns politisk åsiktsregistrering, vilket förbjöds i samband med 1969 års grundlagsreform.

Källor:
Kommunernas handlingsplaner mot våldsbejakande extremism riskerar att bryta mot grundlagen
Från ord till handlingsplan – En rapport om kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Så tres chique Christer Mattsson har blivit efter att han fått 3,5 miljoner av Kungälvsbornas skattepengar till sin ”forskning” om ”rasism”.

Kungälv har blivit något av Sveriges ”Folkets tempel” där godhetsrunkare tävlar i kollektivt självmord på sitt folk och kultur.

http://www.kungalv.se/kommun–politik/nyheter/nu-skriver-vi-samhallskontrakt–for-ett-socialt-hallbart-kungalv/

alla nyanlända vuxna ska, efter avslutad etableringsperiod (2 år), finnas i arbete alternativt utbildning och få förtur i bostadskön.