Kommuner köpte in vägsalt för 150 gånger pengarna

INKOMPETENS. Uppdrag granskning har avslöjat att flera svenska kommuner köpt in ”issmältningsmedel” för 15 miljoner kronor, som egentligen var värt hundra tusen.

Enligt Uppdrag granskning har svenska kommuner, kommunala bolag och Sjöfartsverket köpt in 90 ton ”issmältningsmedel” för 15 miljoner kronor under fem års tid. Kilopriset för issmältningsmedlet är 165 kronor medan vanligt samma mängd vanligt salt hade kostat 100 000 kronor, ungefär en krona kilot.

När produkten testas visar det sig att den knappt skiljer sig från vanligt salt överhuvudtaget. Företagen som sålde issmältningsmedlet finns med på listor över oseriösa företag som skickar ut bluffakturor.

En av kommunerna som köpt medlet är Kil, där Jan-Olov Ragnarsson är kommunchef. När Uppdrag granskning kontaktar honom säger han följande:

— Det är åt helsike att den köptes in den här. Det hade varit billigare att köpa gourmetsalt från Konsum.

Källa:
Köpte vanligt vägsalt för 15 skattemiljoner – borde ha kostat 100 000 kronor

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Karl-Путин AAndreasCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Ja, är det inte skönt att veta att våra skattekronor förvaltas av våra allra dugligaste och smartaste. ”Universal Solutions ringer upp och erbjuder en gåva och vill skicka ett provpaket av deras produkter. De fortsätter sedan att skicka fler produkter trots att det inte har beställts. Enligt klagomålen anses även produkterna vara överprissatta.” Vad som ej framgår av artikeln är att Kils kommun fick kännedom om att vägsaltet de köpte var rent lurendrejeri redan år 2015. Trots det fortsatte den ansvarige att köpa ”gourmetsalt” istället för vägsalt, vilket några månader senare ledde till att personen, som det brukar heta, ”sade… Läs mer »

Andreas
Medlem

Det är lugnt, det är ju bara 15 miljoner kronor.

Karl-Путин A
Medlem

Snacka om saltad räkning.