Kommun vägrade hjälpa polisen lösa gruppvåldtäkt

INRIKES. Åklagaren Bengt Wahlström är kritisk mot att Kalmar kommun vägrade lämna ut listor över boende på HVB-hem.

Under natten mot den 10 september gruppvåldtogs en 40-årig kvinna av tre gärningsmän. Misstankar fattades om att de tre männen var inneboende på ett HVB-hem i närheten av brottsplatsen.

Därför begärde åklagare Bengt Wahlström att Kalmar kommun skulle lämna ut listor över boende på HVB-hem i närheten. Kommunen vägrade dock med hänvisning till att det vore integritetskränkande då även oskyldiga människors namn skulle lämnas ut. Kalmar kommun fick senare rätt av Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.

Wahlström kringgick dock kommunen och begärde istället ut namnen av Migrationsverket som släppte uppgifterna, varpå två av gärningsmännen kunde identifieras. Åklagaren är dock kritisk mot att kommunen inte lämnade över namnlistor:

— Det handlar om ett mycket allvarligt brott. Att då en myndighet ska kunna sättar käppar i hjulet för en annan myndighets utredning är inte acceptabelt.

— Om lagstiftningen tolkas på det här sättet måste den helt enkelt ändras. Detta är inte rimligt.

Källa:
Kommunen vägrade hjälpa polisen i utredning om gruppvåldtäkt

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenHenke HimmlärKarl Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl
Medlem

Utifrån kommande jävlar skyddas av våra politiker.

Henke Himmlär
Medlem

Ja, men mängder av andra svenskar tycker/tänker likadant. Jag har tröttnat på de flesta av mina egna släktingar. Jävla förrädare! Min mormor och min syster är värst av alla, men de andra är inte mycket bättre.

Rokviken
Medlem

Känner igen mig där. Polariseringen har gett effekt. Där har man lyckats.Men bättre är att söka sig till likasinnade och bygga upp något som blir bestående.