Kommentar: Svensk polis har förmåga till terrorattentat

KOMMENTAR. Björn Fredriksson kommenterar här påståendet att Nordiska motståndsrörelsen är kapabel att begå terrorattentat, något som Säpo-analytikern och rasfrämlingen Ahn-Za Hagström påstått i en intervju med Sveriges radio. Samtidigt resonerar han kring det faktum att polisen är kapabel att begå massmord.

— Vår bedömning är att det här är en organisation som har förmåga att begå brott, att begå allvarliga brott som skulle kunna klassas som ett terrorattentat.

Så säger rasfrämlingen och Säpo-analytikern Ahn-Za Hagström om Nordiska motståndsrörelsen.

För det första kan vi direkt börja med att konstatera att hennes påstående är sant.

Då kanske man kan fråga sig vad jag menar med det. Läs vad hon har sagt. Nyckelordet är kapabel. Varenda människa som inte ligger i koma eller lider av allvarliga handikapp är kapabel till att begå ett terrorbrott, exempelvis genom att köra en bil in i en folkmassa. Det säger väl då sig självt att det inom en organisation som Motståndsrörelsen finns åtminstone någon som är kapabel att begå terrorbrott. Eller i frimärksklubben för den delen. Påståendet är alltså korrekt, om än totalt intetsägande.

För det andra, varför lyfts detta påstående fram?

Just för att det, som jag kom in på redan i första stycket, är totalt intetsägande och därmed helt öppet för tolkning. Förhoppningen är att den genomsnittlige läsaren i detta ska tolka in att Motståndsrörelsen är kapabel och villig att utföra attentat, när det egentligen bara betyder att organisationen har medlemmar som inte är ”grönsaker”.

För att ingen ens med vilja ska kunna missförstå vad jag menar så kan jag hitta på ett annat exempel, låt oss säga en poliskår. Polisen har tusentals anställda som är beväpnade med skjutvapen. Polisen är därmed kapabel till att begå massmord. Detta måste dock inte betyda att polisen är villig att försöka begå massmord.

Detta är alltså ett ypperligt exempel på hur man kan ljuga utan att ljuga. Genom att säga eller skriva någonting som kan betyda allt och ingenting kan man ljuga friskt, utan att i efterhand kunna ställa till svars för det. Ett beteende för ormar, men vad ska man annars förvänta sig av systemets medlöpare?

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments