Kolomoisky sparkas — ersätts av ny jude

UKRAINA. Den ukrainsk-israeliske oligarken Igor Kolomoisky har tvingats bort från sin post som guvernör i Dnipropetrovsk efter en långvarig konflikt med Ukrainas judiskättade president Petro Porosjenko. Kolomoisky ersätts av en annan jude från samma lokala synagoga.

Porosjenko. Kolomoisky

Till vänster: Petro Porosjenko. Till höger: Igor Kolomoisky

Den senaste veckan har en konflikt blossat upp i Ukraina mellan två av landets rikaste oligarker, presidenten Petro Porosjenko och guvernören i Dnipropetrovsk Igor Kolomisky.

Konflikten handlar i slutändan om pengar, men den tändande gnistan var att nationalistiska frivilligsoldater underställda Kolomoisky anklagas för mord på en agent i Porosjenko-lojala säkerhetstjänsten SBU, samtidigt som Porosjenko manövrerat ut Kolomoisky från makten över landets delvis statliga oljebolag.

Det senare resulterade i att Kolomoisky beordrade sina soldater att inta oljeföretagets huvudkontor och spärrade Porosjenkos konton på sin bank Privat.

Konflikten kan leda till att Ukraina delas ännu en gång, då Porosjenko som har sin bas i västra delen av landet har stöd av delar av armén och av nationalgardet där vissa frivilligförband ingår, bland andra nationalistiska Azov, medan Kolomoisky som har sin bas i södra delen av landet har stöd av en rad paramilitära förband, bland annat nationalistiska Högersektorn.

Frivilligförbanden som Kolomoisky har inflytande över har vägrat att underordna sig presidenten och har därför beordrats att dra sig tillbaka och avvecklas. Om detta verkligen kommer att ske frivilligt är dock tveksamt.

Kolomoiskys avgång som guvernör för Dnipropetrovsk kommer efter ett möte med USA:s ambassadör Geoffrey Pyatt, där Pyatt förklarat för Kolomoisky att ”djungelns lag” inte längre får gälla i Ukraina. Kolomoiskys nära medarbetare är dock ståndaktiga och anklagar Porosjenko för miljonstölder och mord på civila i Donbass och varnar för ett tredje Maidan mot honom.

Kolomoisky ersätts som guvernör i Dnipropetrovsk av en annan jude, Valentin Reznichenko, en av Kolomoiskys underlydande i den lokala särintressesorganisationen för religiösa judar. Reznichenko är nämligen medlem i ”Board of Trustees of the Dnepropetrovsk Jewish community” vilken leds av Kolomoisky.

Källor:
Poroshenko fires oligarch governor amid oil company standoff
Ukraine’s Oligarchs Joust, Putin Laughs
BREAKING: Poroshenko Fires Kolomoisky as Dnepropetrovsk Gov
Truth about situation in Ukraine

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments