Klarna säger upp avtal med vildmarksföretag – hänvisar till etiska riktlinjer

INRIKES. Klarna Bank AB säger upp avtal med ett norrländskt vildmarksföretag som säljer fritids- och jaktutrustning och påstår att verksamheten strider mot ”våra etiska riktlinjer”.

Skärmdump Twitter (klicka för större bild)

Företaget Fritid och Vildmarksliv i Norr AB driver även e-handelssidan fritidvildmark.se där man erbjuder utrustning för jakt och fiske, däribland vapen och ammunition. Företaget har hittills samarbetat med IT-företaget Klarna för betalningslösningar, men nu säger Klarna upp avtalet med hänvisning till sina ”etiska riktlinjer”.

Vildmarksföretagets Johan Wiklund skriver på Twitter: ”Jag och Klarna har väldigt olik syn på vad som etiskt rätt och fel! Det jag reagerade på främst är att jag som jägare (med vapen) skall sättas i samma fack som kriminella med vapen, och omnämnas som oetiskt.”

Tidigare i år sade Klarna även upp avtalet för Wanderoo.se, en annan e-handelsaktör med inriktning på jakt och friluftsliv.

Klarnas ”etiska riktlinjer” har dock kritiserats tidigare, då de förefallit om inte godtyckliga så åtminstone högst flexibla. Nyhetssajten Breakit.se avslöjade till exempel 2016 att Klarna hjälpte porr- och eskortsajter med transaktioner, trots att prostitution är förbjudet i Sverige.

Varför Klarnas ”etiska riktlinjer” nu plötsligt diskvalificerar handeln med jaktvapen och utrustning, som regleras av strikta lagar och licenskrav i Sverige, är en fråga som många kommentatorer på Twitter ställer.

På vildmarksföretagets hemsida framgår dessutom mycket klart i köpvillkoren att ”vapen, ammunition och övriga licenspliktiga produkter inte [kan] köpas direkt i onlinebutiken. Kontakta oss avseende licensansökan och detaljer runt inköp av vapen och andra licenspliktiga objekt.”

Källor:
Johan Wiklunds tweet
Fritid Vildmarks hemsida

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Det svenska folket skall inte försvara sig i det antivita raskriket.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Mitt i villaidyllen i Stocksund strax utanför Stockholm bygger Klarnagrundaren och miljardären Sebastian Siemiatkowski, 36, ett glaspalats på 581 kvadratmeter. – Det är ett väldigt vackert och fint bygge, säger han. Samtidigt har bolaget sedan 2015 skickat 50 000 av sina kunder till Kronofogden. Expressen har kartlagt de tre Klarnagrundarnas lyxliv. Grundaren Niklas Adalberth slutade i Klarna 2015. Han är också den av de tre som sålt av flest aktier i Klarna. I dag äger han, privat och via bolag, knappt fyra procent till ett värde av 800 miljoner kronor. Mest anonym av grundarna är Victor Jacobsson, som har flest… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan

Att använda klarna som privatperson blev en märklig upplevelse. Några fakturor kom aldrig trots att jag angett en giltig e-post adress. När jag påtalade detta hänvisade de till att det säkerligen hamnat i min e-post leverantörs skräpmejl. Leverantören svarade mig att det har de inte gjort. Och något svar fick jag aldrig från Klarna. Men däremot skickade de påminnelseavgifter. Ett skumrask företag som skall bojkottas.