Efter att Greenpeace startade en kampanj för att få bort giftiga kemikalier ur produktionen av kläder har den internationella klädkedjan Zara och moderbolaget Inditex meddelat att man år 2020 ska ha avgiftat hela sin produktion.

miljo copy

Det var när Greenpeace gjorde en undersökning på klädesplagg från flertalet kedjor i 29 länder som det hormonstörande giftet nonylfenoletoxylat hittades i 89 av 141 plagg. Ämnet är i princip förbjudet inom EU och har successivt fasats ut, men används fortfarande i stor utsträckning i andra länder såsom Kina när man färgar kläder. Kemikalien bryts ned till nonylfenol som är svårnedbrytbart och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Det finns dock ännu inget förbud mot att importera textilier som innehåller ämnet, men Sverige har lämnat ett förslag till Echa, Europeiska kemikaliemyndigheten om ett importförbud till EU.

Miljörättsorganisationen har sedan 2011 förhandlat med Zara om utfasning av skadliga kemikalier. Men det var inte förrän efter en kampanj som engagerade drygt 300 000 människor, som företagets moderbolag Inditex tog beslutet.

Greenpeacechefen Annika Jacobson säger till SVT att de är glada över beslutet om att en av världens största klädkedjor kan avgifta sin produktion, så finns det ingen anledning för andra att inte följa efter. ”Det visar på hur människor tillsammans kan förändra ganska komplexa miljöproblem och det känns väldigt positivt.”

Undersökningen som utfördes innefattar 20 välkända klädmärken som innehåller den giftiga kemikalien. Bland dessa återfinns märken som Vero modaCalvin Klein och H&M.

Blickarna har nu vänts mot jeanstillverkaren Levi’s och Greenpeace samlar just nu in namnunderskrifter där man kräver att Levi’s tar bort de giftiga kemikalierna.


  • Publicerad:
    2012-12-12 19:59