UTRIKES. Den kinesiska raketkärnan Långa Marschen 5B har störtat i Indiska oceanen. Samtidigt blir Kina föremål för kritik.

Idag kraschade delar av den kinesiska raketkärnan Långa Marschen 5B i Indiska oceanen. Länge var det oklart exakt var den skulle landa, risk fanns för att den skulle kunna landa i bland annat Europa.

Raketen sköts upp i april som en del av Kinas rymdprogram. Just nu håller man på med att bygga en rymdstation med namnet Tiangong i omloppsbana kring jorden.

Det verkar alltså ha gått bra den här gången och ingen ska ha skadats. Däremot är många kritiska mot Kinas genomförande av uppskjutningar, exempelvis USA:s försvarsminister Lloyd Austin:

— Det borde finnas krav för att arbeta säkert och eftertänksamt för oss som är verksamma i rymden. Att man tar sådana här saker i beaktning vid planering och genomförande, sade Austin vid en presskonferens under torsdagen.

Det är inte första gången kinesiska raketrester hotar att slå ner i bebodda områden. I maj 2020 slog rester ner i Elfenbenskusten, där mirakulöst nog ingen skadades.


  • Publicerad:
    2021-05-09 21:25