Kineser som vill minnas massaker hotas av Morgan Johansson-lag

UTRIKES. Den 4 juni infaller årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg. Den som tänker fel om historien hotas av hårda straff.

Den 4 juni varje år infaller årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg, något boende i Hongkong länge har uppmärksammat, bland annat genom att samlas med tända ljus och svarta sorgekläder.

Men nu, efter att den kinesiska staten ökat sin kontroll över den tidigare brittiska besittningen, hotas de sörjande av den kinesiska motsvarigheten till den lag justitieminister Morgan Johansson vill införa mot de som ”tycker fel” om historieskrivningen i Sverige. Det är nämligen olagligt att uttrycka felaktiga tankar om den massaker som enligt den kinesiska staten aldrig har inträffat.

Huruvida minnesceremonierna kommer kunna stoppas återstår att se. Minnesstunden förra året fick inget tillstånd men kunde ändå hållas även om många aktivister greps efter ceremonin.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments