Kina ska stoppa personer med låg ”social kredit” från att flyga och åka kollektivt

UTRIKES. Kina har beslutat att införa ett system där personer med för låg ”social kredit” inte får flyga eller åka kollektivtrafik.

Kina har infört ett system med så kallade sociala krediter där en person som inte sköter sig på ett eller annat sätt får se sin sociala kredit sjunka. Sådant som kan påverka en persons sociala kredit är dåligt uppförande, rökning på fel plats, att man som arbetsgivare har missat att betala sociala avgifter och så vidare. Systemet är som taget ur Orwells dystopi 1984 där framtida resenärer i Kina riskerar bland annat att inte få åka med kollektivtrafik eller flyg om deras sociala kredit anses vara för låg.

Om en person anses ha förlorat för mycket sociala krediter hamnar denne i en ett år lång karantän. Under denna tid får personen motta olika former av sanktioner från staten. Kreditsystemet är den kinesiske presidenten Xi Jinpings idé och bygger på tanken ”en gång opålitlig alltid opålitlig”.

Systemet har ännu inte satts i bruk officiellt, men olika saker indikerar att Kina redan implementerat delar av systemet. Bland annat har landets högsta domstol gjort bedömningen att 6,5 miljoner kineser omfattades av restriktionerna redan år 2017.

Källa:
China to bar people with bad ’social credit’ from planes, trains

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Detta tillämpas redan i Sverige, fast något annorlunda utformat. Här har heterosexuella svenskar lägst social kredit, medan trans-svenskar och rasfrämlingar har högst social kredit. Den sociala krediten yttrar sig i att normala svenskar får stå sist i arbets- och bostadskön, blir diskriminerade på en mängd områden, har sämre sociala förmåner och pensioner, har begränsad yttrandefrihet och får högre straff för samma brott som rasfrämlingarna. Ett exempel på det sista: Svensk man skjuter av en smällare utanför en kommunistlokal ==> 2 års fängelse. Rasfrämling kastar handgranat mot polisbil som orsakar 100 splitterhål och poliserna undkommer oskadda genom ren tur ==> åtalet… Läs mer »