Kina lanserar virtuell nyhetsuppläsare – ska ersätta mänskliga programledare

TEKNIK. Kina har lanserat världens två första artificiella nyhetsankare: En som läser nyheter på kinesiska och en som läser upp dem på engelska. Till skillnad från riktiga människor kan AI-nyhetsankarna läsa upp nyheter 24 timmar om dygnet.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har lanserat världens första konstgjorda nyhetsankare. Tekniken bakom är en avancerad form av artificiell intelligens där det konstgjorda nyhetsankaret uppdaterar sig själv med information genom att läsa texter och se på filmklipp, precis som sina mänskliga kollegor.

”Det virtuella nyhetsankaret kan läsa texter lika naturligt som professionella nyhetsuppläsare”, hävdar den kinesiska nyhetsbyrån i ett uttalande.

AI-nyhetsuppläsaren är modellerad efter en mänsklig nyhetsuppläsare, Zhang Zhao, och sägs ha lärt sig originalets rörelser, röstläge och ansiktsuttryck till perfektion.

— Jag kommer att arbeta outtröttligt för att hålla dig informerad samtidigt som text oavbrutet skrivs in i mitt system, berättar AI-nyhetsankaret under premiärsändningen.

Vid premiärvisningen hade han dock en något entonig och robotlik röst, vilket har fått kritiker att påpeka att Kinas entusiasm kan vara något överdriven.

— Det är rätt ansträngande att titta längre än några minuter. Rösten är väldigt platt, väldigt enformig, den har ingen rytm, tempo eller betoning, sa exempelvis Michael Wooldridge, professor i datavetenskap vid Oxfords universitet, när han recenserade AI-nyhetsuppläsaren åt BBC.

En fördel med det virtuella nyhetsankaret är dock att det till skillnad från sina mänskliga kollegor – som arbetar 8 timmar per dag – kommer att kunna läsa upp nyheter 24 timmar om dygnet.

Tekniken som ligger bakom kallas för Sogou avatar och har revolutionerat utvecklingen av artificiell intelligens. Tidigare behövde man först skapa virtuella bilder för att sedan matcha dem med en röst. Med Sugou avatar kan man istället skapa en synkroniserad video i realtid.

Att AI-nyhetsankaret själv tar in information och analyserar den kan dock innebära problem för den kinesiska nyhetsbyrån, då liknande försök från bland annat Microsoft med robotar som drar slutsatser efter självständig informationshämtning har lett politiskt inkorrekta utspel.

Xinhua lanserade samtidigt ytterligare ett AI-nyhetsankare, som modellerats efter en annan person och som läser upp nyheter på kinesiska.

Källor:
China creates AI newsreaders who can work 24 hours a day and read whatever editors type
Världens första konstgjorda tv-ankare

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JohnKarl-Путин AKlausGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

När får vi en sån i NTV?

Klaus
Medlem

Varför visar de en virtuell tråkig uppläsare? Nyheter skulle uppläsas utan virtuell person och det skulle istället visas nyhetsrelaterade foton eller texten som automatiskt uppläsas.

Karl-Путин A
Medlem

Kineserna kanske snart får höra sanningen om juden – farlig utveckling.

Nog säkrast att skicka AI-medarbetarna på en toleransresa till Auschwitz där de kan beskåda ”gaskammaren” som byggdes 20 år efter krigsslutet.

Ett annat problem som bla Jeewgle pictures dragits med är att se skillnad på afrikaner och apor. Jeewgle maps kallade Vita huset för ”Nigga house” när Obama residerade där.

John
Medlem

Kan lika gärna ersätta politikerna med dylika som rabblar upp de politiskt korrekta fraserna: alla är lika, alla har rätt till asyl, Sverige är en multikulturell demokrati o.s.v.

Karl-Путин A
Medlem

Det kommer – nästan allt som beskrivs i 1984 har blivit verklighet i Sverige.

Grottbjörnen
Medlem

haha, ja det är tyvärr sant