Kina inför ”social-kreditsystem” för medborgarna

1984. I den kinesiska storstaden Shenzhen införs nu ett massivt övervakningssystem på prov. Genom kameror och elektronisk övervakning ska myndigheterna kunna granska och poängsätta medborgarnas pålitlighet.

Shenzhen

Kina beräknas redan ha 200 miljoner övervakningskameror och om två år ska de vara minst dubbelt så många. Målet med det avancerade social-kreditsystemet som provas i Shenzhen är att det  fullt utbyggt år 2020 ska kunna samla in data om nästan varje vardaglig aktivitet för invånarna.

Trafikpolisen i Shenzhen använder ansiktsigenkännande kameror för att fotografera personer som går mot rött ljus. Handlingar som att felparkera eller att skriva något negativt om kommunistpartiet på sociala medier ska kunna ge individen minuspoäng i social-kreditsystemet. Informationen lagras och kan senare resultera i stopp för att låna pengar och förbud mot att boka tågbiljetter eller att resa utomlands.

Gott uppförande ska å andra sidan kunna ge pluspoäng. Målet med systemet enligt regimen är att skapa en kultur av moraliska värderingar för att samhället ska veta vilka invånare som är att lita på. Förhoppningen är att det resulterar i lojala medborgare och större tillit i samhället.

Kinesiska myndigheter säger att de vill bli världsledande inom brottsbekämpning genom att ta hjälp av den moderna tekniken, något som många invånare är positiva till. Många kineser uppger att de känner sig säkrare när de ser övervakningskameror på offentliga platser.

Regimen framhåller också andra möjligheter med den nya tekniken, som förbättrad säkerhet inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, samt möjligheter att avslöja piratkopierade produkter och ge bättre skydd för patenträttigheter.

Men kritiker av det kinesiska övervakningssystemet menar att det i grunden bara syftar till att säkra makten för kommunistpartiet.

— Syftet nu är att man inte ska kunna hålla sig undan någonstans eftersom alla lämnar elektroniska avtryck. Myndigheterna ser det som en möjlighet att lära känna en person på djupet. Avsikten är att hålla koll på folket och det yttersta målet att avslöja grupper som planerar att utmana partiets styre, säger författaren Murong Xuecun som är en av Kinas hårdaste kritiker av social-kreditsystemet.

Kritiker menar också att potentialen för projektet är stor i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Om det lyckas kommer Kina att ha utformat världens mest sofistikerade digitala diktatur.

Källa:
Gå mot röd gubbe och skäms – så kontrolleras kineserna

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GunnarKlausLingonetKarl-Путин APeter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

Det kan nog fungera i kina med deras mentalitet men skulle aldrig fungera i europa

Lingonet
Medlem

Inte? Se vad de redan infört som ses som normalt idag! Fingeravtryck och ansiktsscanning för pass mm.
Åsiktsbevakning och registrering av medborgare AV medborgare etc. Utfrysning av oliktänkande (hetro, ickefeminister)mm. Vi har samma mentalitet, det gäller att smyga på bojorna med ”babysteps”, grodan i grytan duvet.

Grottbjörnen
Medlem

ja grodan i grytan faller vi ju lätt för, men det känns som om att det är och har alltid varit lättare att styra folk i Asien, tänk kinesiska muren tex. det är inte många folk som hade gått med på att man använde liken som fyllnad etc. det känns som om asiater är mer lydiga mot vad staten beordrar dom att göra. Men som du säger, med babysteps kan det säkert fungera i europa också, det är just det som är det farliga, hade man introducerat åsiktsbevakning, ansiktsscanning, samla folks DNA, etc. på en och samma gång i europa… Läs mer »

Peter
Medlem

En mycket oroväckande utveckling, som kan spilla över också på andra länder.

Karl-Путин A
Medlem

Hellre det än massinvandring av afghaner, negrer, zigenare och araber vilket skulle leda till utrotning av den egna kulturen och rasen inom ett par decennier.

Lingonet
Medlem

Nu är jag helt övertygad om att även kina är judestyrt, ty endast de kan komma på slika ideer.

Grottbjörnen
Medlem

brukar också fundera på det, kan det vara så j*vla illa att de styr japan, kina, indien, indonesien etc. också?
ärligt talat så har jag tänkt på japan och kina, eller iaf. Japan, som ett hopp för mänskligheten om nu europa skulle falla, men nu vettefan

Klaus
Medlem

Det är något fel i samhällen där massövervakning (måste) installeras. Kanske är inkomstskillnader mellan den stora massan och partifunktionärer för stora i kina. Partiet hade tillåtit privategendom i strid med marxism, men har befolkningen låg inkomst kan den inte konsumera och mår inte bra, lever bara för att jobba. Men total övervakning är typisk kommunistisk.
Företagaren Donald Trump sänkte skatt, befolkningens köpkraft steg och ekonomin förbättrades i USA.

Gunnar
Medlem

Blir alltid lika förvånad när jag ser andra länder som faktiskt är mer diktatoriska än Sverige. Trots detta går det inte att förneka att exempelvis yttrandefriheten i Kina är bra mycket större än den i Sverige.