1984. I den kinesiska storstaden Shenzhen införs nu ett massivt övervakningssystem på prov. Genom kameror och elektronisk övervakning ska myndigheterna kunna granska och poängsätta medborgarnas pålitlighet.

Shenzhen

Kina beräknas redan ha 200 miljoner övervakningskameror och om två år ska de vara minst dubbelt så många. Målet med det avancerade social-kreditsystemet som provas i Shenzhen är att det  fullt utbyggt år 2020 ska kunna samla in data om nästan varje vardaglig aktivitet för invånarna.

Trafikpolisen i Shenzhen använder ansiktsigenkännande kameror för att fotografera personer som går mot rött ljus. Handlingar som att felparkera eller att skriva något negativt om kommunistpartiet på sociala medier ska kunna ge individen minuspoäng i social-kreditsystemet. Informationen lagras och kan senare resultera i stopp för att låna pengar och förbud mot att boka tågbiljetter eller att resa utomlands.

Gott uppförande ska å andra sidan kunna ge pluspoäng. Målet med systemet enligt regimen är att skapa en kultur av moraliska värderingar för att samhället ska veta vilka invånare som är att lita på. Förhoppningen är att det resulterar i lojala medborgare och större tillit i samhället.

Kinesiska myndigheter säger att de vill bli världsledande inom brottsbekämpning genom att ta hjälp av den moderna tekniken, något som många invånare är positiva till. Många kineser uppger att de känner sig säkrare när de ser övervakningskameror på offentliga platser.

Regimen framhåller också andra möjligheter med den nya tekniken, som förbättrad säkerhet inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, samt möjligheter att avslöja piratkopierade produkter och ge bättre skydd för patenträttigheter.

Men kritiker av det kinesiska övervakningssystemet menar att det i grunden bara syftar till att säkra makten för kommunistpartiet.

— Syftet nu är att man inte ska kunna hålla sig undan någonstans eftersom alla lämnar elektroniska avtryck. Myndigheterna ser det som en möjlighet att lära känna en person på djupet. Avsikten är att hålla koll på folket och det yttersta målet att avslöja grupper som planerar att utmana partiets styre, säger författaren Murong Xuecun som är en av Kinas hårdaste kritiker av social-kreditsystemet.

Kritiker menar också att potentialen för projektet är stor i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Om det lyckas kommer Kina att ha utformat världens mest sofistikerade digitala diktatur.

Källa:
Gå mot röd gubbe och skäms – så kontrolleras kineserna


  • Publicerad:
    2018-11-10 19:30