Kinesisk domstol fastställer: homosexualitet klassas som en mentalsjukdom

KINA. En homosexuell kinesisk kvinna har stämt ett förlag för att de i en psykologibok beskrivit homosexualitet som en mentalsjukdom. Den kinesiska domstolen fastställer att bokförlagets beskrivning stämmer, något som kritiserats hårt av homolobbyn i Kina. 

Kinesisk domstol. Foto: Ptrump16, (CC BY-SA 4.0).

Den kinesiska kvinnan Ou Jiayong stämde ett bokförlag för att de i en psykologibok beskrivit homosexualitet som en mentalsjukdom.

I boken Mental Health Education for College Students (2013) listar man homosexualitet under ”vanliga psykosexuella störningar”, tillsammans med bland annat transvestitism och fetishism.

Man beskriver att homosexualitet är ”en störning av kärlek och sex, eller en pervertering av sin sexuella partner”.

Nu fastställer en kinesisk domstol, (motsvarande en svensk hovrätt), att förlagets beskrivning stämmer och att det är en ”akademisk ståndpunkt”. Tidigare har motsvarande tingsrätten i Kina gjort samma bedömning som den aktuella domstolen.

Jiayong menar dock att beskrivningen är grundlös och ett faktafel.

Psykologiboken används av flertalet kinesiska universitet, och den unga kinesiskan oroas över att boken kan misstänkliggöra hennes sexuella preferenser.

Rättsfallet har fått ett stort stöd från den lilla homolobby som finns i Kina. Ah Qiang, talesperson för homolobby-organisationen PFLAG, anser att förlagets beskrivning av homosexualitet är lika ologisk som att anse att solen kretsar runt jorden.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
32 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments