Kim Jong-Un efter mötet med Trump: ”Världen kommer att få se en dramatisk förändring”

UTRIKES. Under tisdagsmorgonen, svensk tid, signerade president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un ett dokument där det bland annat står att Nordkorea ska börja nedrustningen av kärnvapen.

Det var vid kvart i åtta, svensk tid, under tisdagsmorgonen som det omtalade mötet utspelade sig mellan den amerikanska presidenten Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Mötet skedde på ett lyxhotell i Singapore och av allt att döma så ska båda parterna till slut ha kommit fram till en överenskommelse.

På bilder från mötesbordet syntes tio personer. På Trumps sida: bland andra utrikesminister Mike Pompeo, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och Vita husets stabschef John Kelly. Vid Kims sida satt bland andra Nordkoreas utrikesminister Ri Yong–Ho, tidigare utrikesministern Ri Su-Yong och Kims nära rådgivare Kim Yong-Chol samt en tolk.

Under morgonen signerade de båda ledarna ett dokument som bland annat slår fast att Nordkorea ska genomföra en total avveckling av kärnvapen på Koreahalvön. USA å sin sida har skrivit under på att sluta genomföra militärövningar med Sydkorea.

Enligt Vita huset är avtalet, som ännu inte har offentliggjorts men som alltså har skrivits under av både Trump och Jong-Un, ”ganska omfattande”.

Efter mötet kommenterade Jong-un dagen på följande sätt:

— Vi har bestämt oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att få se en dramatisk förändring. Jag vill också uttrycka en tacksamhet till president Trump som såg till att det här mötet kom till stånd.

Senare under tisdagen hölls en presskonferens där Trump bland annat sa att Kim Jong-Un gått med på att förstöra en större testplats för missiler i Nordkorea.

— Han är smart, han vill göra rätt saker, sa Trump.

Båda parterna har efter mötet gått ut och sagt att de tror att det hela kommer att resultera i fred och ett bättre samarbete sinsemellan. Enligt uppgifter har Trump även bjudit Kim Jong-un till Vita huset, något som den nordkoreanske ledaren ska ha tackat ja till. När detta besök kommer att ske är dock inte bestämt.

Källa:
Nordkorea och USA överens: Kärnvapennedrustning på Koreahalvön

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KlausJan HjelmFredrikaKarl A_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Jag har en känsla av att Nordkorea endast skramlade med kärnvapen för att en dag kunna få sig enorma bidrag av USA för att avveckla dem. Den dagen har uppenbarligen kommit nu. Någon avsikt att använda dem existerade aldrig.

Karl-Путин A
Medlem

Jag tror att Kim blåste Trump och USA, det har alla tidigare nordkoreanska statschefer gjort. Syftet med hela den här cirkusen har varit att föra Kina och Ryssland närmare Nordkorea. Det är ett skräckscenario för Kina med ett enat Korea under amerikansk överhöghet.

Då ser Kina hellre att Nordkorea fortsätter utveckla sina kärnvapen. Jag tror att det är detta Kim menar med: ”Världen kommer att få se en dramatisk förändring”.

Karl-Путин A
Medlem

Trump har ju visat att avtal med USA inte är värda papperet de är skrivna på. Jag har svårt att tänka mig att nordkoreanerna är så dumma att de börjar avveckla sina kärnvapen utan att få något annat än tomma ord i gengäld.

Klaus
Medlem

Ja, och bara för att USA sluta militärövningar med Sydkorea? Inget om ekonomiska sanktionerna?

Fredrika
Medlem

Jag tror inte man kan dra några slutsatser alls av dessa uttalade ord. De kan betyda vad som helst och ingenting. Trumps falskhet kommer att gå till historien. Varför skulle ens hans ord betyda något just i detta fall?

Jan Hjelm
Medlem

Jaha, då har Trump och Kim Jong-Un säkrat Nobels fredspris. Det hör numera till varje amerikansk presidents målsättning för att kunna glänsa i historieböckerna.