Kartellen till Peace and Love – DT avbryter allt samarbete (Uppdaterad)

INRIKES. Dalarnas tidningar avbryter allt samarbete med Peace and Love-festivalen. Anledningen är att den svenskfientliga hiphopgruppen Kartellen ska uppträda på festivalen.

Kartellen.

Kartellen.

Sebastian Stakset som är frontfigur för Kartellen har flera gånger blivit dömd för olika brott såsom narkotikabrott, vapenbrott samt mordhot mot Jimmie Åkesson. Tidigare i år kunde vi även se hur Stakset försvarade vänsterextrema Revolutionära Fronten i Uppdrag Granskning. Hiphopgruppen Kartellen ska nu uppträda på festivalen Peace and Love vilket har fått Dalarnas tidningar att avbryta allt samarbete med festivalen.

Peter Holmblom, privatmarknadsansvarig Dalarna, säger att beslutet beror på deras sponsringspolicy som gör att man inte kan stödja artister som Kartellen.

— Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger han till DT.

Denna policy är framtagen för hela Mittmedia där DT ingår, vilket betyder att alla företag i koncernen ska avbryta allt samarbete med festivalen Peace and Love på grund av Kartellens medverkan.

Tidigare i år tog Svenska kyrkan i Kungälv avstånd från Kartellen genom att dra sig ur ett ungdomsarrangemang när det meddelades att Kartellen skulle uppträda där. Kyrkan som hade varit med i ungdomsarrangemanget flera år i rad drog sig ur med anledning av att de inte kunde stödja budskap som handlar om våld som metod och som kränker människolivet. Även Kungsälvs-Posten drog sig ur ett arrangemang på grund av Kartellens uppträdande.

UPPDATERING:

Peace and Love meddelar nu att de avbrutit samarbetet med Kartellen efter DT:s beslut tidigare idag. Enligt festivalledningen har det sedan bokningen ”framkommit olika uppgifter” om bandet i media som nu gör att man avbokar. Det bör dock påpekas att dessa uppgifter varken är nya eller okända på något sätt.

— Vi på Peace and Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen, säger Peace and Love Foundations vice ordförande Susan Törne Henningsson i ett pressmeddelande.

Källa:
DT avbryter allt samarbete med Peace and Love
Peace & Love avbokar Kartellen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments