Känd runsten har fått ny tolkning: ”Handlar om klimatångest”

KULTURMARXISM. Så kallade ”forskare” har kommit fram till en ny tolkning av runinskriften på en av världens mest kända runstenar, Rökstenen. Enligt dem ska texten handla om ”klimatångest”.

Den vikingatida Rökstenen har av ”forskare” fått en ny tolkning – runinskriften handlar om ”klimatångest”. Foto: Bengt Lundberg (CC BY 2.5).

SVT skriver idag om hur en av världens mest kända runstenar, Rökstenen, fått en ”ny tolkning av forskarna”. Rökstenen restes förmodligen under första halvan av 800-talet, under Vikingatiden.

Stenen utgörs av ljusgrå finkornig granit och är närmare fyra meter hög och ristad på alla fyra sidorna. Den är ristad med en tidig form av fornnordiska och sägs vara startpunkten för den svenska litteraturens historia, då den är det äldsta bevarade litterära verket i svensk litteratur.

Man har tolkat stenen att handla om bland annat goterkungen Teoderik den store som efter utdragna strider år 493 blev härskare över det Västromerska riket.

Nu har ”forskare” kommit fram till en ny tolkning av den gamla runinskriften, nämligen att den handlar om ”fruktan för en katastrof kopplad till väder och klimat”. Redan vikingarna ska alltså ha haft ”klimatångest”.

På sociala medier hånas den nya tolkningen:

Källa:
Ny tolkning av världens mest kända runsten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
b¤dThorWäringRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Denna smörja ska raljeras till den definitiva förintelsen.

Wäring
Medlem

Det är pinsamt med alla dessa undergivna idioter.
Arkeologer som förfäras över att folk på 500-talet inte var demokrater och hade missat att alla är lika mycket värda, historielärare som menar att Platon var sexist, att vikingar var rasister, eller ”äkta hedningar” som använder samma judiska glasögon men som hittar förklaringar till varför de inte var rasister m.m.

Thor
Medlem

Klart att de kunde ha varit oroliga för klimatet. Det var var väl en kallperiod med dålig solaktivitet vid den tiden. Det som kallas för ”lilla istiden” var mellan mitten av 1300-talet till mitten av 1800-talet med dåliga skördar som följd.

The big picture är väl att vi lever i slutet av en värmeperiod som varar ca 12-15000 år och väntar på en riktig istid som varar i ca 80.000 år med 20 km istäcke över våra trakter.

b¤d
Medlem

20 km istäcke låter gemytligt.
När?
:-)

Thor
Medlem

Temperature past 420,000 years
https://skepticalscience.com/argument.php?p=7&t=398&&a=53

..och det går fort. De mammutar som grävts upp i Sibirien stod och käkade sommarblommor i en tempererad zon när de blev så snabbt infrysta i ett istäcke att köttet och maginnehållet aldrig varit med om en förruttnelseprocess.