Kampboden på Överkalix marknad

Den 15 juli satte aktivister från det norra nästet nordlig kurs, målet för denna resa var en av Sveriges minsta kommuner, Överkalix i Norrbotten. Överkalix anordnar varje år en sommarmarknad med ca. 30-40 000 besökare och på denna marknad hade försäljningsplats bokats för att saluföra kampbodens sortiment.

Fredag 16/7
Efter lite inledande problem fick aktivisterna upp sin utrustning och kunde sortera upp den medhavda litteraturen från Kampboden, därefter satte aktivisterna sig tillrätta och inväntade de första besökarna som anlände kort därefter.


Försäljningsbordet.

Under dagen påtalade en av marknadsbesökare för aktivisterna att det fanns personer som samlade in namnunderskrifter och delade ut flygblad i protest mot Kampbodens närvaro på marknaden. Dessa visade sig tillhöra SSU och Ung vänster. Av tusentals besökare på marknaden lyckades de hitta 354 personer som ville skriva under deras protestlista mot rasism.


Marknadsansvarige tittar igenom sortimentet.

Dessa ställde därefter krav på att marknadsledningen skulle avvisa aktivisterna från marknaden. Marknadsgeneralen och en kollega kom sedan till platsen för att inspektera de produkter som salufördes. Det visade sig att de inte delade aktivisternas goda litteratursmak, men man kunde konstatera att så länge ingenting olagligt fanns så råder yttrandefrihet i landet.

Första dagen kan sammanfattas med mindre försäljning och väldigt varmt.


Många tog tillfället att titta igenom och inhandla produkter.

Lördag 17/7
Inför lördagen hade lokalmedia skrivit flitigt om kampbodens besök på marknaden. Aktivisterna hade även blivit uppmärksammade på en utlyst demonstration mot deras närvaro i Överkalix. Vid utsatt tid för demonstrationen stod den lokale vänsterpartisten Sven Nordmark väldigt ensam.


En övergiven Sven Nordmark.

Efter ett antal telefonsamtal och 20 minuter försent hade han samlat ihop cirka 10 personer bestående av ett antal främlingar och politiker. Efter ett fåtal av de sedvanliga slagorden självdog demonstrationen och protestanterna skingrades. En person lämnades kvar för att dela ut valpropaganda för vänsterpartiet.


Flygbladsutdelare från Vänsterpartiet.

Aktivisterna kunde roat titta på och tackade tyst för den uppståndelse som i slutändan bara lockade allt fler människor till försäljningsbordet.

Andra dagen kan sammanfattas med god försäljning och underhållning av högsta klass.

Söndag 18/8
Söndagen kännetecknades av ett väldig ostadigt väder. Aktivisterna fick jobba hårt med att hålla allting på plats. Tack vare det ostadiga vädret var mindre folk i rörelse. Dagen avslutades med ett ordentligt skyfall, som fick aktivisterna att avsluta försäljningen en timme före utsatt tid.

Sammanfattningsvis kan sägas att försäljningen gick långt över förväntan. Vädret till trots så sålde aktivisterna bäst på den sista dagen.

Motståndsrörelsen i Norrland och Kampboden vill härmed tacka alla köpare och andra som tog sig tid att prata. Förhoppningsvis ses vi igen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments