Kampboden på marknad i Burträsk

Mellan 6-8 juli gick Burträsk marknad av stapeln. Aktivister från det norra nästet tyckte detta var ett utmärkt tillfälle att föra fram organisationens budskap. Man hade därför bokat plats för att erbjuda Kampbodens sortiment till försäljning och finnas tillgängliga för intresserade.

Aktivisterna anlände till Burträsk på förmiddagen den 6 juli. När de söker sig fram till den anvisade platsen upptäcker man att den redan var upptagen. Efter kontakt med marknadsledningen ordnades en ny plats fram. Om än lite sent kunde sedan tält och bord ställas i ordning och materialet sorteras.

Inom kort fick några lokala socialdemokrater syn på försäljningsbordet, dessa upprördes i sådan grad av Kampbodens sortiment att de ringde marknadsledningen med förhoppning att dessa skall avhysa aktivisterna från marknaden.

Snart dök så den ansvarige för marknaden upp. Han ansåg att aktivisterna måste packa ihop och åka från platsen. Motiveringen var någon regelbok som säger att ”rasistiska” flaggor, filmer, tröjor och CD:s inte får säljas. Med en kort förevisning av försäljningsbordet visade aktivisterna att något sådant inte fanns i sortimentet, man passade även på att upplysa mannen om konsekvenserna av kontraktsbrott. Den marknadsansvarige uppgav att polis skulle tillkallas. Sent under första dagen dök så ordningsmakten upp. Dessa dokumenterar utbudet, aktivisterna och uppgav att man skulle invänta besked från Justitiekanslern (JK). Förutom små störningsmoment från marknadsledningen kan första dagen sammanfattas med till större delen positiva besökare.

Dag två
Den andra dagen inleddes med regn och på grund av detta var det färre besökare i rörelse. Försäljningen gick trögt och människorna verkade vara på sämre humör. En lokalpolitiker med sällskap diskuterar med aktivisterna; sällskapet kallade aktivisterna ”förintelseförnekare” och ansåg att de borde spärras in på livstid. En reporter från tidningen Norra Västerbotten frågar aktivisterna om de vill ställa upp på intervju. Man tackade för erbjudandet men avböjde och hänvisade till organisationens presstalesman Pär Öberg.

Tredje dagen
Inför tredje dagen har flera av de lokala medierna sänt reportage och skrivit artiklar om Motståndsrörelsens besök i Burträsk. Tack vare dessa reportage blev fler medvetna om aktivisternas närvaro på marknaden och det var även under den tredje dagen som försäljningen gick som bäst. Under de sista timmarna av tredje dagen tog även några som var intresserade av att ansluta sig till organisationen kontakt med aktivisterna.

Den ansvarige för marknadsbesöket, Elias Lindström, sammanfattar de tre dagarna:

Med facit i hand så var denna aktion lyckad. Inte bara det att vi sålde nationalsocialistisk litteratur utan framförallt eftersom vi fick möjligheter att samtala med våra folkkamrater och få dem att tänka i nya banor. Vi motbevisade medias bild att vi är psykopatiska våldsdyrkare som förespråkar lidanden och död. Vissa som länge varit intresserad av organisationen tog också chansen att åka ut till Burträsk för att träffa representanter från organisationen efter ha hört av vänner eller media om vår närvaro.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om