Riksdagen röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister

REGERINGSBILDNINGEN. Rädsla för SD anfördes av de flesta partier som huvudskälet för fällandet av Kristersson och hans förslag till regeringsbildning med KD.

Riksdagen röstade på morgonen som väntat emot talmannen Andreas Norléns förslag att utse Ulf Kristersson (M) till statsminister i en regeringsbildning  bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Antalet ja-röster blev 154, antalet nej 195.

Mer än 175 nej-röstningar hade räckt för ett förkastande av talmannens förslag till statsminister.

— Det är otroligt allvarligt, säger Ebba Busch Thor (KD).

— Det är 40 år sedan det hände att ett borgerligt parti röstade emot en borgerlig statsminister, påpekar hon.

Annie Lööf (C) hävdade i sitt anförande före omröstningen att Centern inte primärt röstar emot Kristersson som statsminister, utan emot alla former av inflytande som Sverigedemokraterna (SD) skulle kunna få.

Centern vägrar förhandla om minskad invandring och att låta ”populisterna” i SD få avgörande inflytande.

Lööf hoppas att de sex partierna ”mellan SD och Vänsterpartiet (V)” ska kunna komma överens med varandra efter dagens omröstning.

Tobias Billström (M) hävdade att Kristersson är det mest ”naturliga” valet av statsminister, som dessutom företräder det största parti som röstade nej till Stefan Löfven som återvald statsminister.

Mia Sydow Mölleby (V) meddelade att Vänsterpartiet vill att Löfven ska bli statsminister igen, inte Kristersson.

Anders Ygeman (S) sade att Kristersson röstade bort en regeringsbildning som skulle ha haft större mandatunderlag än vad Kristerssons eget förslag kunde erbjuda. Socialdemokraterna kommer under alla omständigheter att utgöra opposition.

Maria Ferm (MP) meddelade att Miljöpartiet röstar nej till ”en liten konservativ regering” som tar stöd av Sverigedemokraterna.

Jan Björklund (L) sade i en ton som liknade Centerns att de tog avstånd från SD. Eftersom Liberalerna kräver ökad tolerans och liberalism, är det otänkbart att öppna dörren för Sverigedemokraterna, som han liknar vid de farliga högerkrafter som finns i Österrike, Polen, Ungern och hos Donald Trump.

Brexit är också en beklaglig effekt av sådana högerkrafters inflytande, hävdade han.

Han tror inte att Kristersson skulle kunna stå emot trycket från de ”självsäkra” Sverigedemokraterna som kräver inflytande, trots att Kristersson bedyrar att SD inte kommer att få styra. Han vägrar en alliansregering på SD:s ”nåder”. Björklund kommer också att föreslå en regeringsbildning baserad på de sex partierna ”mellan V och SD”.

Jimmie Åkesson (SD) sade att väljarna borde ge partierna inflytande, inte partierna. Omröstningen gällde val av statsminister, inte vilka partier som ska ha mest inflytande och vilka som ska stängas ute. De frågorna har folket redan beslutat om för två månader sedan, och fortfarande har vi ingen ny regering.

Åkesson hävdade också att SD inte har ställt några orimliga krav eller att de ska agera utpressare gentemot andra partier, som andra partier påstår. Han hävdar en pragmatisk inställning som innebär att SD ska ha ett inflytande som motsvarar det väljarstöd hans parti fick i valet.

Väljarna vill inte ha denna sandlådelek som de andra partierna har uppvisat under de senaste månaderna. Som Åkesson meddelade redan igår röstade SD för Ulf Kristersson till statsministerposten.

Busch Thor (KD)  sade att alla partier förmodligen inte fick det valresultat de hade önskat sig, men att man har det valresultat man erhållit att agera utifrån. Hon kritiserar Centern och Liberalerna för sin blockerande inställning. Löfven röstades ned, och det skulle vara mycket märkligt om han skulle återvända som statsminister efter den nyligen förkunnade domen mot honom.

Lööf höll omedelbart efter voteringen en presskonferens där hon lade ut texten för vad hon vill, baserat på sitt anförande i kammaren före voteringen.

Sveriges Radio lät valforskaren och professorn i statsvetenskap Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet kommentera omröstningen. Oscarsson bedömer att Annie Lööf är nästa person att sondera möjligheten att utse en annan statsminister.

Oscarsson gav också Jimmie Åkesson rätt när denne inför voteringen sade att det numera föreligger ett annat politiskt landskap än förr och att det därför inte går att bilda regering på samma partipolitiska preferenser som tidigare.

Åkesson kommenterade voteringen med att utfallet av den var väntat, men att debatten som föregick den var ”märklig”.

— Den handlade mer om Sverigedemokraterna än om tillsättandet av Ulf Kristersson som statsminister.

Talmannen kommer att ha en ny partiledarrunda under torsdagsförmiddagen.

Källor:
Sveriges Radios direktsändning
KD: C och L begår ett stort misstag

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SlipsenGrottbjörnenPeterCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Helt förutsägbart!

Clownerna i riksdagen kommer att bråka, kivas och låtsas förhandla två omgångar till, men vid den fjärde och sista omröstningen kommer de alla att samsas igen.

Allt för att lura i PK-väljarna att det finns jätte-jättestora skillnader mellan alla de 7 pajaspartierna i riksdagen. När sanningen är, att samtliga i 7-klövern är ett och samma folkförrädarparti!

Och SD är fan inte mycket bättre. Åkesson är den mjäkigaste mesen av dem alla. Bara jag ser eller hör honom så blir jag förbannad.

Jävla mjäkiga ynkrygg! Visa lite ryggrad, din fega fan!

Peter
Medlem

Bilderberg-Annie och hennes gookimporterande parhäst majoren har nog skitit i det blå skåpet nu…bokstavligt talat. Det positiva med denna charad är att alliansen uppenbarligen spräcks…Vid den fjärde omröstningen så tar sorosslynan initiativet och bildar en sann socialliberal regering tillsammans med Löfven, Mp och aset Björklund…4 års plåga fortsätter i 4 till och med 5-600 000 nysvenskar invällande. Nästa val? Blir inget då Sverige vid det laget befinner sig i totalt kaos… Here we go.

Grottbjörnen
Medlem

nej ,tror det var planen, men jag är rätt säker på att den har misslyckats, hade S fått lite mer röster och V lite mindre så hade det nog gått, man räknade inte med att V skulle öka så pass, vi får hoppas att det är så iaf

Grottbjörnen
Medlem

jag tror faktiskt inte det, jag tror spektaklet har misslyckats, Annie va för mycket på i början som den dumma kossan hon är, det verkar ju som om bonniermedia har börjat skriva negativa saker om Annie och Björklund nu, det är ju ett gott tecken, FÖRHOPPNINGSVIS har bildebergagenterna misslyckats denna gången, ska bli spännande att se hur det utvecklas iaf

Slipsen
Medlem

Det finns ingen given statsministerkandidat i riksdagen, ingen som skulle vara bra för Sverige och Norden men vi har ändå en unik situation i svensk politik. Vänstern är splittrad, högerAlliansen är splittrad och mittemellan står SD som ingen vill samregera med. Dessa självgoda riksdagspolitiker ignorerar svenska folkets röster när man inte kan hitta en lösning utefter antal mandat per parti. Man talar sig ofta varm om demokrati men agerar odemokratiskt! Annie Lööf kallade i riksdagen SD för nationalistiskt. I vilken värld har hon befunnit sig de senaste 10 åren och varför vill hon regera med vänsterextrema MP?? Någonting är mycket… Läs mer »