Kamil Ryba döms för att ha trakasserat Thomas Mattsson

INRIKES. Kamil Ryba från counter-jihadistiska Swedish Defence Leauge dömdes under gårdagen för att ha överträtt ett kontaktförbud mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Läget börjar bli svettigt för landets journalister.

Läget börjar bli svettigt för landets journalister.

Kamil Ryba, som tidigare har dömts för att ha hotat bland andra Thomas Mattsson, dömdes under gårdagen för att ha överträtt ett kontaktförbud mot Mattson. Domen gällde fyra överträdelser av kontaktförbudet och straffet blev två månader fängelse.

”NN:s brott är dock allvarligare än så eftersom det dels skett vid upprepade tillfällen och dels kan anses ha syftat till att påverka den allmänna åsiktsbildningen. Sistnämnda omständighet har i praxis ansetts vara en försvårande omständighet vid bedömningen av brottets straffvärde”, skrev rätten i sitt utlåtande.

Enligt tidigare undersökningar har hoten mot Sveriges mediahus ökat och undersökningsbyrån Sifo har på uppdrag av organisationen Utgivarna påbörjat en ny undersökning om hot mot journalister och gammelmedia. Samtidigt har polismyndigheten inlett ett samarbete med gammelmedia för att öka säkerheten för landets journalister.

— Jag tycker att det är bra att samhället markerar att det är oacceptabelt att försöka påverka nyhetsförmedling och opinionsbildning på ett otillbörligt sätt, uppger Thomas Mattson i en intervju.

— Om man är missnöjd med vad tidningar, radio och tv publicerar får man faktiskt finna sig i det ändå – eller protestera i god, artig ordning. Det går fortfarande alldeles utmärkt att skicka brev, e-post eller ringa till ett mediehus för att framföra sina synpunkter. Man kan då också använda ett vårdat språk, fortsätter Mattson.

Källa:
Högerextremist bröt mot kontaktförbud

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments