Justitieutskottet sade under torsdagen ja till regeringens förslag om hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning och preventiva tvångsmedel. Om, eller när, förslaget går igenom får statens lakejer – vilka tidigare praktiserat och dessutom erkänt olagliga spaningsmetoder mot patrioter – möjlighet att bedriva sina skumraskmetoder på legitim väg.

En majoritet, bestående av socialdemokraterna, folkpartiet och moderaterna, godkände under torsdagen regeringens proposition om hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, och preventiva tvångsmedel i form av hemlig teleavlyssning, postkontroll m.m. Lagarna förväntas börja gälla från och med 1 juli 2006, men kan förhalas i ett år om de övriga partierna får ihop en tillräckligt stor riksdagsminoritet. Det krävs att en sjättedel av de röstande är överens, vilket dock inte är en omöjlighet. Kritikerna från de övriga partierna invänder mot lagen då de menar att den kan komma att användas mot tidningsredaktioner.

Buggningsförslaget innebär att polisen får avlyssna samtal vid förundersökning av brott som har ett minimistraff på minst fyra års fängelse. De preventiva tvångsmedlen – hemlig kameraövervakning, hemlig teleavlyssning och postkontroll – kommer kunna användas för att förebygga vissa högmålsbrott och brott mot rikets säkerhet.

Allt detta innebär att säkerhetspolisen enklare kommer kunna övervaka patrioter. Det hänger bara på om domstolarna köper säkerhetspolisens kvasiargument att de tror att patrioter kan komma att befatta sig med sådan verksamhet. Tidigare har säkerhetspolisen varit tvungen att ta till olagliga spaningsmetoder för att försöka bekämpa patrioter, något som Sveriges justitieminister Thomas Bodström helt öppet erkände vid en paneldebatt som Nationellt Motstånd bevistade i oktober förra året.

Domstolstillstånd krävs för att få bugga någon. Platser som inte får avlyssnas är bland annat läkarmottagningar, advokatkontor och platser som används för själavård. För de preventiva tvångsmedlen krävs också att en domstol ger tillstånd, vilken beviljas en månad åt gången.


  • Publicerad:
    2006-05-21 00:00