Judiska museets motto: ”Det finns många sätt att vara svensk. Att vara jude är ett av dem.”

JUDISK MAKT. Det nya Judiska museet i Gamla stan i Stockholm valde att öppna den 6 juni på Sveriges nationaldag eftersom den judiska kulturen, enligt museichefen, är ”en del av det svenska kulturarvet”.

Foto: Judiska museet pressbild.

Den 6 juni nyöppnade det Judiska museet i Stockholm i nya lokaler – en gammal synagoga vid Tyska brunnsplan i Gamla stan. Museets slogan är: ”Det finns många sätt att vara svensk, att vara jude är ett av dem”.

Museichefen Christina Gamstorp förklarar varför det var viktigt att nyöppnandet skedde just på den svenska nationaldagen:

— Skansen och nationaldräkter och allt det där kan maka lite på sig, för den här historien behöver också komma fram. Att få lägga en pusselbit till i det svenska kulturarvet, och det mitt i Gamla stan, känns väldigt viktigt, säger hon och fortsätter:

— Den här platsen behövs för att integrera det judiska in i det svenska – ett museum som breddar svensk historia. Just nu tror jag att det finns en lust till det judiska och de frågor ett judiskt museum kan lyfta är mycket angelägna.

Judiska museets chef Christina Gamstorp (foto: Judiska museet pressbild).

Jackie Jakubowski, kulturskribent på Dagens Nyheter, skriver i en krönika om Judiska museet att judarnas ”uppgift är att tänja på nationens trista gränser och öppna sinnena för det berikande främmande”.

Hon menar också att andra människor med invandrarbakgrund i Sverige kan ”lära av den judiska erfarenheten att en minoritets styrka ligger i dess vilja att bevara sin särart”.

Fria Tider uppmärksammade Jakubowskis artikel i ett Twitterinlägg med kommentaren:

Judarnas ”uppgift är att tänja på gränserna” och ”öppna sinnena för det berikande främmande”, enligt DN:s Jackie Jakubowski. Måste det verkligen vara så?

Enligt museipedagog Angelica Ruckstuhl vill Judiska museet nå ut till den breda allmänheten, särskilt den unga generationen, och kommer därför att utveckla särskilt material för elever och lärare som ska vara tillgängligt digitalt.

— Till hösten kommer vi att börja med våra nya skolprogram. Vi kommer att ha ett program som vi kallar ”Äter judar falukorv?”, ett skolprogram anpassat efter olika åldrar där man genom platsens historia får lära sig om judisk praktik och tankevärld. För äldre elever kommer vi att ha två program som handlar om Förintelsen, ”Möt en överlevare från Förintelsen” och ”Det stängda Sverige”, berättar hon.

Det nya Judiska museet har byggts och iordningställts med medel i form av 1,6 miljoner kronor från staten, samt med bidrag från Postkodlotteriet och privatpersoner.

Källor:
Nu har Judiska museet flyttat hem
Jackie Jakubowski: Minoritetens uppgift är att tänja på nationens trista gränser

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Caesar-AureliusWäringLottaFredrikaVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Gunnar
Medlem

En jude är en jude är en jude. Inte en svensk!

Fredrika
Medlem

Och är Gamstorp släkt med tonsättaren Göran? Ser de inte lite lika ut?

Vera
Medlem

Hur långt skall judarnas maktpositioner gå tills vi önskar att lögnen om förintelsen verkligen ägt rum??

Fredrika
Medlem

Kulturell approrpriering är vad dessa invadörer och infiltratörer ägnar sig åt. Attribut de tar på sig som en mask när de går ut i offentligheten. Den skrattretande primitiva datorgrafiken i John Carpenter’s The Thing är det första jag tänker på. Den isolerade lilla gruppen människor på vetenskapsstationen i kalla Antarktis smittas av en främmande organism som kopierar levnadsformer och uppträder som sina värdar för att utrota dem. Lägrets läkare har en dator som visar hur det går till på cellnivå. En främmande cell kommer i kontakt med en värdcell, kopierar dess innehåll som ett skal runt sitt eget och assimilerar… Läs mer »

Lotta
Medlem

Bara en svensk är en svensk -PUNKT!

Fredrika
Medlem

Säg detta till dem så fattar de att du kommit på dem med en oförskämdhet: ”Det finns många sätt att vara jude på. Att vara svensk är ett av dem.” Jag tror det var GS som ringde upp den supersmarta judinnan som leder MENSA i Sverige och konfronterade henne med det som ockuptations- och propagandabasen judiska museet har som slogan. — Kan man vara både jude och svensk, sa han ifrågasättande. — Javisst varför skulle man inte kunna vara det? — Ja, jag kan ju inte vara det, sade den svenska mannen. — Det här samtalet leder ingenvart, svarade MENSA-snillet… Läs mer »

Wäring
Medlem

”Ju mer jag sålunda stred med dem, desto mer lärde jag känna deras advokatyr…Man visste inte vad man mest skulle förvåna sig över: deras munvighet eller deras förmåga att svänga sig. ” Judens trixar med orden igen. Hela den värld de målar upp bygger på lögner, illusioner, orwellianskt dubbeltänk och hjärntvätt, till den grad att inte ens de flesta systemkritiker vågar eller förstår att sätta sig upp emot dem. Det finns inte en chans att de ska få bo kvar här efter befrielsen, det här rör sig om en ras som under tidens lopp utvecklat sidor som gör dem fullständigt… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Medlem

”Det finns många sätt att vara jude. Att vara pedofil är ett av dem.”