Judiska lobbyister hotar Polens regering med EU-sanktioner

De judiska lobbyorganisationerna Judiska Europakongressen och ADL hotar Polens regering att organisera internationella sanktioner mot landet. Anledningen är att den nytillsatta koalitionen i Polen innefattar två ministrar som uttalat sig negativt om sionistiskt inflytande. ”Om det sker ytterliggare antisemitiska eller främlingsfientliga uttalanden, kommer vi överväga att uppmana till sanktioner från EU”, säger Serge Cwajgenbaum, generalsekretare för Judiska Europakongressen.

I Polens nya koalitionsregering sitter två ministrar – utbildningsministern Roman Giertych och den ställföreträdande premiärministern Andrzej Lepper – som enligt de mäktiga sionistorganisationerna Judiska Europakongressen och ADL båda är antisemiter. ADL:s ordförande Abraham Foxman ondgör sig över att Giertychs parti, Polska familjers förbund, varnat för att Polen håller på att bli ett judiskt reservat och att förintelseindustrin plundrar Polens tillgångar. Den andre ministern, Lepper, ledare för partiet Samoobrona (Självförsvar) fick för en tid sedan en fråga av en polsk journalist om hans kopplingar till ett ukrainskt universitet som anklagats för antisemitism. Uttråkad av journalistens frågor hade Lepper svarat: ”Men skriv då att jag är en antisemit”. Lepper har tidigare också uttalat sig positivt om Adolf Hitlers ekonomiska politik, något som förargat de judiska grupperna.

De två ministrarna som uppenbarligen söker ett självständigt Polen utan judiskt/sionistiskt inflytande blir nu motarbetade av krafter som inte har att göra i den polska politiken. ADL ställer krav till den polska regeringen att ta ifrån Giertych hans post som utbildningsminister och framför till Lepper personligen att han måste avsäga sig kontakterna med det ukrainska universitetet MAUP samt lämna tillbaka den doktorsgrad som givits honom. Båda ministrarna måste, enligt ADL, ta tillbaka deras uttalanden för att inte vidare åtgärder ska vidtas. I ett brev till den polska premiärministern Kazimierz Marcinkiewicz uppmanar Foxman honom att underkänna koalitionen och varnar för att koalitionen kommer få ”negativ verkan på landets internationella anseende”.

Judiska Europakongressen är genom dess generalsekreterare Serge Cwajgenbaum desto mer tydlig i vad som kommer ske om inte den polska regeringen tillgodoser de judiska kraven: ”Om det sker ytterliggare antisemitiska eller främlingsfientliga uttalanden, kommer vi överväga att uppmana till sanktioner från EU, men för tillfället tänker vi avvakta och se.”

Fotnot: De judiska lobbyorganisationerna Judiska Europakongressen och Anti-Defamation League, ADL, har som uttalad metod att utöva påtryckningar mot regeringar när så kallad antisemitism kommer till uttryck. De som inte böjer sig för de krav som ställs kan komma att utsättas för massmediala och/eller politiska smutskastningskampanjer, sanktioner m.m. För ett antal år sedan inledde EU en bojkott mot Österrike eftersom det högerpopulistiska partiet FPÖ, som då var i regeringsinställning, antogs ha haft ”rasistiska” och ”antisemitiska” medlemmar. Man har inte försökt dölja att det var krav från Israel och just ovan nämnda Judiska Europakongressen som föranledde detta bojkottbeslut från EU.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments