Judiska ADL listar nu okej-tecknet som hatsymbol

JUDISKT INFLYTANDE. Okej-tecknet är numera en hatsymbol som symboliserar ”vit makt”, enligt judiska lobbygruppen ADL.

Hand-tecknet för okay har nu förts upp på den judiska lobbygruppen ADL:s lista över hatsymboler.

Gesten där tummen och pekfingret möts för att sluta en cirkel som numera även är en populär känslouttryckssymbol vid internetkommunikation har fått en betydelseförskjutning, menar den judiska organisationen.

Numera förknippas tecknet med ett ”allvarligt uttryck för vit makt”, enligt ADL.

Den judiska hatgruppen säger samtidigt att den ”överväldigande användningen” av tecknet fortfarande syftar till att visa gillande eller att någon är ”okej”.

Andra ”symboler” som uppförts på hatsymbollistan är teckningar som på olika sätt föreställer den judiske köpmannen, numera ofta kallad den glade köpmannen eftersom det har ansetts rasistiskt att avbilda och peka ut judar.

Numera är alltså även bilder av glada köpmän rasistiska och hatiska.

Uttrycket ”Mångfald=Folkmord på vita” har också lagts till listan som en hatisk ”symbol”.

ADL:s lista över hatsymboler började publicerades år 2000, och listan växer kontinuerligt.

Nu har listan över 200 objekt, som den heliga hinduiska symbolen svastikan och Ku Klux Klans brinnande kors.

Syftet med listan är att ”hjälpa” människor att känna igen tecken på extremism.

Historikern Paul Stocker som har specialiserat sig på så kallade högerextremistiska rörelser säger att okej-tecknet är ett sätt för högerextremister att kommunicera med varandra.

— Det är ett kodat meddelande till personer som vet och är insatta i vad högerextremister gör, säger Stocker till BBC Radio 1.

BBC hävdar att okej-tecknet började användas efter ett skämt på internetforumet 4Chan, men handpositionen har länge varit ett sätt för USA:s president Donald Trump att ge emfas åt saker han säger.

Davidsstjärnan har ännu inte uppförts på listan över hatiska symboler.

Källa:
OK hand sign added to list of hate symbols

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
RokvikenDanielLottaCaesar-AureliusPeter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

härligt att de pissar sig själva i ansiktet gång på gång! vi behöver ju inte göra nånting knappt, bara luta oss tillbaka och beskåda circusen tills det är dags att gå in och ta över

Klaus
Medlem

Judar är kverulanter, intriganter, lögnare och vansinniga extremister. När de har makt som bolsjeviker är de tjuvar, grymma terrorister och massmördare. De måste dra sig tillbaka till Orienten och Afrika, hålla käften och sköta sitt. Jag har full förståelse för antisemitism.

Peter
Medlem

Jag förstår och protesterar samtidigt. -Det är inte hat att ha åsikter och komma med kritik, för att om möjligt göra de förhatliga judarna bättre, om än det verkar omöjligt, oförbätterliga som de är!

Caesar-Aurelius
Medlem

comment image

Lotta
Medlem

Hela världen borde väl lista terrorstaten Israhell som ’hatsymbol’..

Daniel
Medlem

Vilket jävla skämt! Runor är också hatsymboler på deras lista. ”Runic alphabets are pre-Roman alphabets used widely across Europe, easily recognizable because of their angular characters. White supremacists to use runic letters to portray words of significance to the white supremacist cause, on clothing or as tattoos.” Nästa hatiska grej blir väl att andas eller att blinka för det gör ju vi ”nazister” också.

Rokviken
Medlem

Den där fula stjärnan som pryder en viss flagga borde klassas som en hatsymbol.