Judisk mediekoncern utökar sin makt

Mediekoncernen Stampen, som ägs av Hjörne, har nyligen köpt upp OTW för 200 miljoner kronor. OTW är ett bolag som arbetar med så kallad redaktionell kommunikation. Företag som arbetar med redaktionell kommunikation kallas ofta uppdragspublicister, ett sådant företag skapar nämligen material på beställning åt myndigheter och åt andra bolag. Materialet som sådant har oftast ett syfte och riktar sig till till en specifik målgrupp. 

Med andra ord är man en propagandaproducent som arbetar i bakgrunden med att ta fram propaganda åt sitt klientel. Som sådan är man dock inte bara en i mängden, faktum är att man slåss med Bonnier-ägda Spoon om att vara störst på den svenska marknaden. Bland OTWs uppdragsgivare återfinns andra judiskägda mediebolag, som TV4 och Expressen, men även SVT beställer material från OTW.

Denna marknadsledande och viktiga propagandaproducent får nu Stampen kontroll över. Men vad är Stampen egentligen för koncern och vilka dess ägare? Stampen är en av Sveriges största mediekoncerner och ägare av ett stort antal tidningar, däribland Göteborgs-posten, Vestmanlands Läns Tidning och Nerikes allehanda. Koncernen ägs till 87% av familjen Hjörne (Peter Hjörne 74% och hans syster Marika Cobbold Hjörne 13%). 

Peter Hjörne är en judisk sionist. Sin judiska bakgrund erkände han i Göteborgs-posten den 12 december 1999. Hjörne har bland annat gjort sig känd genom att ha betalat inträde till filmen Schindlers list till alla gymnasieungdomar i Göteborg då den var bioaktuell. När tidsskriften Judisk krönika firade 75-års jubileum så hyllades den av ingen mindre än Peter Hjörne som då menade att tidsskriften spridit ”kunskap om en kultur som i så hög grad berikat Sverige” och att ”Judisk Krönika (…) under 75 år varit en tillgång för kulturlivet”.

Källor:

Stampen köper OTW

OTW:s kundkrets

Hjörne är jude

Ägandeförhållanden inom Stampen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments