Judisk makt-veteraner inblandade i ”humanitär” skandal – bytte biståndspengar mot sex

VÄLGÖRENHET. Den judiska chefen för Oxfams biståndsarbete på Haiti, Mark Goldring, flyttades till ny ansvarspost inom ännu en hjälporganisation efter att hans sexköp av kvinnor och barn har blivit kända.

Mark Goldring, längst till vänster, när han var chef för Mencap, en hjälporganisation för människor med inlärningssvårigheter. Foto: London Media (CC-BY).

Max Sommerstein, journalist på SVT, rapporterar att vice vd:n för Storbritanniens största biståndsorganisation Oxfam avgår och att platschefen för Haiti har sparkats. Beskedet kom efter den nyligen avslöjade prostitutionsskandalen i Haiti där medarbetare i Oxfam var inblandade.

Mer än 120 personer som arbetar för ledande hjälporganisationer, bland annat inom Rädda Barnen i Ghana och i Oxfams fall i Haiti, har anklagats för sexuella övergrepp det senaste året. Flera av offren misstänks vara minderåriga.

Brittiska The Times har rapporterat att Oxfam försökt mörklägga att personal anlitat unga prostituerade i Haiti under biståndsarbetet efter jordskalvet 2010 där även The Clinton Foundation hade starka intressen.

Oxfam har försökt bortförklara mörkläggningen med att ”det ändå inte skulle ha gått att få brottslingarna dömda”. Detta har gjort att skandalen har växt.

Max Sommerstein underlåter i sin tur att nämna vem Oxfams Haiti-chef var: Juden Mark Goldring, tidigare chef för den brittiska hjälporganisationen Mencap vars verksamhet är att hjälpa utsatta barn och unga med inlärningssvårigheter. Goldring utnyttjade sin chefsposition inom Oxfam för att köpa sex av kvinnor och minderåriga i Haiti.

En av metoderna Goldring använde var att erbjuda biståndspengar som organisationen hade fått i donationer i utbyte mot sex. När situationen blev ohållbar såg man till att Goldring sparkades till en ”annan” biståndsorganisation, som Max Sommerstein uttrycker det, utan att nämna att den organisationen heter World Jewish Relief.

Faktum är att sju män har sparkats från Oxfam utan att allmänheten meddelades om orsakerna, efter att deras systematiska sexhandel i Haiti blev för mycket för organisationen. Samtliga män fick nya uppdrag hos just World Jewish Relief. De sparkade männen befaras ha kunnat fortsätta med sexuella övergrepp inom globalt hjälparbete som utförs av den organisationen. Oxfam påstår nu att de inte tillräckligt tydligt har meddelat World Jewish Relief varför sexköparna hade fått sparken. Men många menar att det förefaller osannolikt att World Jewish Relief inte skulle ha känt till sina fränders förehavanden på Oxfam, som alltså mörklades.

Oxfam självt är en organisation som har tydliga kopplingar till judisk makt-rörelsen. De har även utfäst att inte bojkotta israeliska varor och att aldrig stödja grupper som uppmanar till bojkott av Israel. Detta är viktigt inte minst beaktat Oxfams tidigare samarbete med Clinton Foundation som av politiska skäl alltid har hållit sig väl med Israels intressen.

I januari 2010 greps Laura Silsby när hon och nio andra personer med amerikanskt medborgarskap försökte smuggla 33 barn från Haiti till USA, vilka alla inte ens var föräldralösa, i en sextraffickingskandal där Hillary Clinton och Clinton Foundation har anklagats för inblandning. Clinton ryckte ut för att rädda Silsby juridiskt, och bolagsmedier i USA gjorde sitt bästa för att ignorera rapporterna om misstankarna kring Clintons förehavanden.

I november 2016 mördades en av ledarna för den judiska organisationen Human Trafficking Center, Monica Petersen. Petersen genomförde en undersökning i Haiti för att avslöja Clintonstiftelsen barnsexhandel. Den av det demokratiska partiet och av judisk media i USA ofta anlitade fakenewsgranskaren Snopes har granskat de inofficiella rapporterna kring mordet på Petersen utan att kunna vederlägga dem, men skriver att rapporterna gav upphov till konspirationsteorier riktade mot paret Clinton och deras stiftelse.

Även om Max Sommerstein har sållat bort sexbrottslingarnas och hjälporganisationernas namn och etniska tillhörighet, väljer han ändå att namnge Oxfams lika lite kända vice vd, icke-juden Penny Lawrence, som nu avgår i kölvattnet av den framkomna skandalen; med ”omedelbar verkan” som Sommerstein skriver. Tilläggas kan att det sker med omedelbar verkan först efter att mörkläggningen har blivit känd av allmänheten.

— Jag skäms för att det hände under min tid som programchef och jag tar mitt fulla ansvar, säger Lawrence.

Hur juden Mark Goldring ställer sig till sin egen inblandning i sexhandeln med tanke på avslöjandet finns det i skrivande stund inga uppgifter om

Källor:
Oxfams vice vd avgår under prostitutionsskandal
New aid jobs for sacked sex offenders
Oxfam agrees to conditions on Israel set by UK Jewry
Charities run by spies?
Clinton/Silsby sex trafficking scandal and how media attempted ignore and cover it up
Viralgranskaren Snopes kommentar om rapporteringen kring mordet på Monica Petersen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments