Judisk makt-rörelsen förfäras över nygammal påsktradition i Polen

JUDISK MAKT. Judiska världskongressen är förkrossad över att polacker återupplivat en gammal påsktradition där man bränner upp en docka föreställande Judas Iskariot.

Dockan föreställande Judas Iskariot är alldeles för lik en ortodox jude för att det ska vara kosher, anser judisk makt-rörelsen.

I Polen har en gammal påsktradition återupplivats, nämligen att man tillverkar en docka föreställande Judas Iskariot – som enligt den kristna legenden förrådde Jesus för 30 silverpenningar – för att sedan misshandla och elda upp dockan.

Judas har i kristenheten blivit synonym med förräderiet och uppfattas som den lägsta formen av människa.

Traditionellt har Judas avbildats med lång näsa och korkskruvar, vilket enligt judisk makt-rörelsen är en ”antisemitisk stereotyp” som påminner om en ortodox jude.

— Judar är djupt störda av att man återupplivar denna typ av gräslig medeltida antisemitism, beklagar sig juden Robert Singer, ledare för World Jewish Congress, i ett uttalande.

Även Katolska kyrkan i Polen har fördömt den anrika sedan, likväl som landets inrikesminister som kallar den ”idiotisk”. Men detta har inte stoppat invånarna i staden Pruchnik som på långfredagen tillsammans utförde ceremonin kallad ”Domen över Judas” på Johannes Paulus II:s gata.

Dockan hängdes upp på en påle med en skylt runt halsen där det stod ”Judas 2019 – förrädare!”. Sedan plockade man ned dockan, släpade den genom staden och pryglade den 30 gånger innan man dekapiterade den och slutligen eldade upp den under folkets jubel.

Invånarna i polska Pruchnik pryglar och eldar upp Judas-dockan.

Till skillnad från vad Judiska världskongress-bossen Robert Singer hävdar kommer traditionen från 1700-talet, då man också passade på att ge sig på riktiga judar i samband med ceremonin. Under det kommunistiska Polen dog traditionen dock ut, för att under senare år ha återupplivats – hittills dock utan de pogromliknande elementen.


Polacker i staden Pruchnik genomför ceremonin ”Domen över Judas” på långfredagen.

I en artikel tröstar sig judiska DN med att antisemitismen trots allt är ”värre” i andra europeiska länder än i Polen.

”I Polen lever i dag färre än 10.000 judar. Antisemitiska brott förekommer, men av allt att döma i mindre skala än i västeuropeiska länder som Tyskland och Frankrike. Av 624 hatbrott som rapporterades 2017 riktade sig 78 mot judar – jämfört med 123 mot muslimer”, skriver DN.

Källa:
WJC condemns Polish folk tradition of burning effigy as anti-Semitic
Polish town burns Judas effigy resembling Orthodox Jew
Påskfirande startar debatt om antisemitism i Polen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
VeraSigfridTors SpjutFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Judarna krig mot allt vad gojerna säger och företar sig trappas upp. Att göra några som helt ”stereotypa” påståenden om judar är antisemtitism och ska därför förbjudas. Vad som är en sådan stereotyp bestämmer judarna. Att som Jewish Business Insider skriva att juden Jared Kushner är mentor åt juden Avi Berkowitz i Vita Huset, som i sin tur har starka band till mäktiga judiska ledare och hans kusin är Howard Friedman som sitter i mediabolaget Sinclairs styrelse och var högsta chef för AIPAC, den mest inflytelserika pro-israeliska lobbygruppen i USA, får inte en goj som jag skriva för då är… Läs mer »

Tors Spjut
Medlem

Säg en sak som inte judar blir upprörda över, någon?

Sigfrid
Medlem

Judarna är de mest lättkränkta människor som finns men dom har inget emot att kränka andra människor det gör dom gärna.

Vera
Medlem

En rolig historia som berättades i Småland: En jude körde på ett hästdraget hölass med sin bil. Den hygglige juden stannade och bad om ursäkt och i väntan på polisen bjöd bilföraren den chockade bonden på några klunkar ur sin spritflaska för att lugna hans nerver – polisen kom och den judiske föraren yttrade upprörd : ”Det är den fulle bonden som orsakade olyckan . . . . . ”