Judisk feminist kräver IKEA på shekels – kvinnor utelämnade ur katalog för ultra-ortodoxa judar

UTRIKES. En judisk feminist stämmer IKEA i Israel och kräver att företaget ska betala 1 500 shekels till tio tusen ultra-ortodoxa judiska kvinnor, eftersom kvinnor utelämnats i en katalog riktad till ultra- ortodoxa judar.

Den judiskt ortodoxa feministen Hannah Katsman stämmer nu IKEA i israelisk domstol för könsdiskriminering. Anledningen är att företaget riktat en speciell katalog till ultra-ortodoxa judar, där inga kvinnor förekommer i bildmaterialet.

Katsman stötte på katalogen i sin brevlåda år 2017 och kontaktade därefter en organisation som arbetar juridiskt med fall som detta.

Kvinnan menar att katalogen nedvärderar kvinnor och sänder budskapet att kvinnors närvaro inte är önskvärd. Vidare ska katalogen ha ”förolämpat, upprört och traumatiserat” ultra-ortodoxa judiska kvinnor.

Därför kräver Katsman att IKEA ska betala 1 500 shekels i skadestånd till tio tusen ultra-ortodoxa kvinnor.

IKEA:s huvudkvarter i Sverige har bett om ursäkt för att ha spridit katalogen. Tidigare har man även spridit en liknande katalog i Saudiarabien.

Källa:
Ikea Israel sued after leaving women & girls out of catalog for ultra-Orthodox Jews

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SigfridFredrika_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Så ytterst fånigt. Denna judesugga borde istället stämma alla de judiska män som vägrar att ens sitta på samma flygplan som kvinnor grundat på deras religion.

Det är egentligen endast två saker som kännetecknar juden (förutom dess besatthet vid att förstöra allt gott och heligt):

1: Dess tvångsmässiga mani att samla på sig så många shekels som möjligt, allra helst om det innebär att det resulterar i någon annans fattigdom.
2: Dess psykiska komplex, vilka de har upphöjt till en ”religion” som till stor del består ritualer som skulle få en icke-jude diagnostiserad med tvångsmässigt syndrom (OCD).

Fredrika
Medlem

Stackars lidande judar. Först förintelsen i Ryssland på 1890-talet och nu traumatiserande Ikéakataloger.

Sigfrid
Medlem

Judarna detta snyftande folk som alltid vill leva på andras arbete.